fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée ziemniaczane z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-25
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla
  • Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy mleko i rozgniatamy na jednolitą konsystencję
  • Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy do rondla z ziemniakami
  • Do rondla dodajemy pieprz i całość dokładnie razem mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Woda (300 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Mleko kokosowe (25 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Rondel, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki Brokuł dzielimy na małe różyczki…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >