Purée ziemniaczane z czosnkiem
Purée ziemniaczane z czosnkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla
- Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy mleko i rozgniatamy na jednolitą konsystencję
- Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy do rondla z ziemniakami
- Do rondla dodajemy pieprz i całość dokładnie razem mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Woda (300 ml)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
- Mleko kokosowe (25 ml)
- Czosnek (15 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…
WIĘCEJ >Chrupiące ziemniaczki
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca) Blachę skrapiamy tłuszczem i…
WIĘCEJ >Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry Blachę wkładamy do piekarnika na ok….
WIĘCEJ >Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie przenosimy ziemniaki na talerz i podajemy z masłem
WIĘCEJ >