fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée ziemniaczane z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc289ae93-72bb-4900-9d90-b4ba3dc7c50d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla
  • Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy mleko i rozgniatamy na jednolitą konsystencję
  • Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy do rondla z ziemniakami
  • Do rondla dodajemy pieprz i całość dokładnie razem mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Woda (300 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Mleko kokosowe (25 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Rondel, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Soczysty kurczak z morelami

Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy musztardę oraz przyprawy (curry) i mieszamy Mięso kroimy na kawałki, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był dokładnie pokryty musztardową mieszanką Na patelni…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Paprykę kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Limonkę kroimy w cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >