fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-157
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy sezam oraz przyprawy i mieszamy
  • Do osobnej miski kruszymy ser, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy
  • Cebulę kroimy w krążki i dodajemy do miski z serem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z serem
  • Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z serem
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę (skórą do dołu), skrapiamy tłuszczem i pieczemy przez następnie ok. 30 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki mieszanką ziół z przyprawami i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (750 g)
  • Ogórek długi (400 g)
  • Bundz (250 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sezam biały (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z musem malinowym

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Maliny blendujemy na jednolity mus Ryżankę przenosimy do miski i polewamy musem

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >