fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5219782-83c7-404b-b20d-9e91f8a9ad42
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy sezam oraz przyprawy i mieszamy
  • Do osobnej miski kruszymy ser, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy
  • Cebulę kroimy w krążki i dodajemy do miski z serem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z serem
  • Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z serem
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę (skórą do dołu), skrapiamy tłuszczem i pieczemy przez następnie ok. 30 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki mieszanką ziół z przyprawami i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (750 g)
  • Ogórek długi (400 g)
  • Bundz (250 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sezam biały (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ziemniaki pod serową pierzynką

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy wzdłuż na pół, kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie przenosimy ziemniaki na (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) (…)

WIĘCEJ >