fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5219782-83c7-404b-b20d-9e91f8a9ad42
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy sezam oraz przyprawy i mieszamy
  • Do osobnej miski kruszymy ser, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy
  • Cebulę kroimy w krążki i dodajemy do miski z serem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z serem
  • Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z serem
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki obracamy na drugą stronę (skórą do dołu), skrapiamy tłuszczem i pieczemy przez następnie ok. 30 minut
  • Po tym czasie posypujemy ziemniaki mieszanką ziół z przyprawami i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (750 g)
  • Ogórek długi (400 g)
  • Bundz (250 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sezam biały (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >