Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
					Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Przygotowanie
- Mięso mielone wkładamy do miski
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Mieszamy i dzielimy na 4 kulki
 - Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Kładziemy szynkę
 - Nakładamy na środek kulkę mieloną
 - Lekko rozpłaszaczamy
 - Na środek kładziemy ugotowane jajko
 - Zawijamy roladę, najpierw boki, a następnie zwijamy jak dywan
 - Marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę
 - Cebulę i czosnek obieramy i półtora cebuli i czosnek kroimy w kostkę
 - Pora kroimy w paseczki
 - Rozgrzewamy głęboką patelnię (najwygodniej było by użyć brytfannę)
 - Smażymy na średnim ogniu roladki z każdej strony po 2 minuty
 - Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, zasmażamy 3 minuty
 - Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
 - Mieszamy ostrożnie wszystko razem
 - Zasmażamy 2 minuty
 - Zalewamy litrem zimnej wody
 - Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Przykrywamy pokrywką i dusimy godzinę
 - Podnosimy pokrywkę, wyjmujemy rolady na jakiś talerz
 - Wyjmujemy liście i ziele
 - Miksujemy sos blenderem
 - Jeśli jest za gęsty, dolewamy trochę wody
 - Próbujemy i doprawiamy
 - Roladki wkładamy do gotowego sosu
 - W tym czasie, kiedy dusiliśmy roladki, gotujemy kaszę gryczaną w wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie
 - Buraki trzemy na tarce do jakiejś miski
 - Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do buraków
 - Dolewamy ocet jabłkowy
 - Lekko solimy i pieprzymy
 - Mieszamy i próbujemy
 - Na talerze nakładamy porcję kaszy, obok buraczki i roladkę, polewamy sosem
 
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zrazów.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
 - Wieprzowina schab (surowy) (300 g)
 - Burak (210 g)
 - Wieprzowina mięso mielone (175 g)
 - Cebula (105 g)
 - Jajo kurze (102 g)
 - Kasza gryczana niepalona (100 g)
 - Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
 - Marchew (45 g)
 - Seler korzeń (45 g)
 - Pietruszka korzeń (40 g)
 - Por (35 g)
 - Przecier pomidorowy (30 g)
 - Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
 - Czosnek (10 g)
 - Ziele angielskie – ziarno (4 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Liść laurowy (2 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.











					
					
