Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Przygotowanie
- Czosnek i cebulę obieramy
- Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
- Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
- W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
- Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
- Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
- Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
- Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy czosnkowej.
Autor
Lista składników
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- ½ średniej wielkości ziemniaka (ok. 40 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…
WIĘCEJ >Jesienna surówka
Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >