fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-4-1

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Przygotowanie

  • Czosnek i cebulę obieramy
  • Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
  • Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
  • W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
  • Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
  • Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
  • Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
  • Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy czosnkowej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • ½ średniej wielkości ziemniaka (ok. 40 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >