Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Przygotowanie
- Czosnek i cebulę obieramy
- Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
- Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
- W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
- Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
- Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
- Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
- Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy czosnkowej.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Ziemniak (35 g)
- Czosnek (świeży) (25 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Potrawka z bakłażana
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…
WIĘCEJ >