fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Przygotowanie

  • Czosnek i cebulę obieramy
  • Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
  • Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
  • W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
  • Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
  • Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
  • Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
  • Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy czosnkowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • ½ średniej wielkości ziemniaka (ok. 40 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet prawie serowy

Jajka blendujemy z płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Wylewamy masę na patelnię i smażymy do czasu gdy dół omleta się zetnie i zarumieni. Omlet obracamy i smażymy z…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Burgery w portobello

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…

WIĘCEJ >