Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa
Przygotowanie
- Czosnek i cebulę obieramy
- Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
- Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
- W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
- Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
- Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
- Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
- Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem
Rady dietetyka
Jeśli nie lubisz czosnku lub Ci szkodzi nie dodawaj go do potrawy.
Porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na buliony, które mogą stanowić bazę do zup.
Autor
Lista składników
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- ½ ziemniaka o średniej wielkości (ok. 50 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (ok. 3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
- 500 ml bulionu mięsnego (możesz też wykorzystać jarski)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z suszonymi pomidorami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >Karkówka smażona z pietruszką i chili
Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…
WIĘCEJ >