fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz3-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa czosnkowa

Przygotowanie

  • Czosnek i cebulę obieramy
  • Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy
  • Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min
  • W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę
  • Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3 min
  • Dolewamy rosół i gotujemy 10 min
  • Gdy ziemniaki są miękki miksujemy blenderem na gładki krem
  • Nalewamy w talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Jeśli nie lubisz czosnku lub Ci szkodzi nie dodawaj go do potrawy.

Porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na buliony, które mogą stanowić bazę do zup.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • ½ ziemniaka o średniej wielkości (ok. 50 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (ok. 3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • 500 ml bulionu mięsnego (możesz też wykorzystać jarski)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…

WIĘCEJ >