Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Bulion z mlekiem wlewamy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować
- Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy
- Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy
- Dodajemy majeranek i ocet jabłkowy
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Zupę możesz podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 2 ugotowane, obrane buraki (240 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ¼ pietruszki (20 g)
- 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- 1 ząbek świeżego czosnek (5 g)
- 1 łyżeczka majeranku (4 g)
- 25 ml octu jabłkowego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…
WIĘCEJ >