Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Bulion z mlekiem wlewamy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować
- Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy
- Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy
- Dodajemy majeranek i ocet jabłkowy
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Zupę możesz podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 2 ugotowane, obrane buraki (240 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ¼ pietruszki (20 g)
- 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- 1 ząbek świeżego czosnek (5 g)
- 1 łyżeczka majeranku (4 g)
- 25 ml octu jabłkowego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa z curry
Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Zupa cebulowa (wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut
WIĘCEJ >Witariańskie pomidorki nadziewane
Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…
WIĘCEJ >