Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę
- Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki
- Dodajemy łyżeczkę curry
- W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por
- Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i gotujemy kolejne 15 minut
- Po tym czasie warzywa powinny być miękkie
- Za pomocą blendera miksujemy je na krem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.
Uwagi
Przepis na bulion mięsny znajdziesz w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 400 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 100 g pora
- 200 g cebuli
- 1 łyżeczka curry (4 g)
- 800 ml bulionu
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >