Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę
- Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki
- Dodajemy łyżeczkę curry
- W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por
- Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i gotujemy kolejne 15 minut
- Po tym czasie warzywa powinny być miękkie
- Za pomocą blendera miksujemy je na krem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (800 ml)
- Ziemniak (400 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Por (140 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Curry mielone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Koktajl mango
Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego
WIĘCEJ >Wegański rosół
Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Witariańskie pomidorki nadziewane
Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…
WIĘCEJ >