Krem ziemniaczany z boczkiem
Krem ziemniaczany z boczkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
- Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
- miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Na wierzch zupy posypujemy boczkiem
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Zamiast ziemniaka możesz wykorzystać batata lub topinambur (wówczas krem może mieć słodszy smak) – to alternatywa dla osób stosujących protokół autoimunnologiczny (AIP). Więcej informacji znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – powiązany przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 2½ ziemniaków (ok. 200 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 100 g boczku wędzonego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1-2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami
Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…
WIĘCEJ >Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kiełbasą
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.
WIĘCEJ >