Krem ziemniaczany z boczkiem
Krem ziemniaczany z boczkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
- Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
- miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Na wierzch zupy posypujemy boczkiem
Uwagi
Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – przepis znajduje się w powiązanych powyżej.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (210 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Cebula (50 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Makaron w sosie słonecznikowym
Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…
WIĘCEJ >Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >