fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem ziemniaczany z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem ziemniaczany z boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
  • Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
  • miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Na wierzch zupy posypujemy boczkiem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Zamiast ziemniaka możesz wykorzystać batata lub topinambur (wówczas krem może mieć słodszy smak) – to alternatywa dla osób stosujących protokół autoimunnologiczny (AIP). Więcej informacji znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – powiązany przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2½ ziemniaków (ok. 200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Frittata grzybowa

Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kiełbasą

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.

WIĘCEJ >