fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem ziemniaczany z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-4-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem ziemniaczany z boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
  • Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
  • miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Na wierzch zupy posypujemy boczkiem

Uwagi

Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – przepis znajduje się w powiązanych powyżej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (210 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >