fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem ziemniaczany z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem ziemniaczany z boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
  • Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
  • miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Na wierzch zupy posypujemy boczkiem

Uwagi

Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – przepis znajduje się w powiązanych powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (210 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka faszerowane bekonem i serem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy wzdłuż na pół Z jaj wyciągamy żółtka i przenosimy do miski Białka kładziemy na talerzu…

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…

WIĘCEJ >