fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem ziemniaczany z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-4-3

Krem ziemniaczany z boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
  • Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
  • miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Na wierzch zupy posypujemy boczkiem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Zamiast ziemniaka możesz wykorzystać batata lub topinambur (wówczas krem może mieć słodszy smak) – to alternatywa dla osób stosujących protokół autoimunnologiczny (AIP). Więcej informacji znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – powiązany przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2½ ziemniaków (ok. 200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaczki z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Zupa ziemniaczana

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…

WIĘCEJ >