fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem ziemniaczany z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-4-3

Krem ziemniaczany z boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową
  • Na ten tłuszcz co jest w garnku wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy ziemniaki i podsmażamy 3 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min (aż ziemniaki się ugotują, kostka się szybko gotuje)
  • miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Na wierzch zupy posypujemy boczkiem

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Zamiast ziemniaka możesz wykorzystać batata lub topinambur (wówczas krem może mieć słodszy smak) – to alternatywa dla osób stosujących protokół autoimunnologiczny (AIP). Więcej informacji znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Krem podawaj z kromkami pieczywa gryczanego, z których możesz zrobić grzanki w opiekaczu. Najlepiej jest samemu przyrządzić chleb gryczany na zakwasie – powiązany przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2½ ziemniaków (ok. 200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Wolnowarzony schab z warzywami

Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.  Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…

WIĘCEJ >