
To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.

Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor

Iwona Wierzbicka
To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.

Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Cukier – jak z niego zrezygnować w 8 krokach
Dla jednych to prościzna, dla innych wyzwanie. Cukier jest obecny w tylu produktach, że czasami całkowite wyeliminowanie go z diety może być trudne. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów i nie tylko….
WIĘCEJ >Czy insulinooporność prowadzi do zaburzeń hormonalnych?
Nie każda insulinooporność jest patologią. Jest to dość naturalny stan u osób na dietach o bardzo niskiej podaży węglowodanów czy też u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Taka fizjologiczna insulinooporność nie jest problemem, bo nie…
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3
Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.
WIĘCEJ >Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć
Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…
WIĘCEJ >