Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.

Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Iwona Wierzbicka
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.

Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak chronić swój mózg?
Dziś wiele osób ma problem z koncentracją, pamięcią, skupieniem myśli, nastrojami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi. Do tego dochodzą jeszcze: ból ciała, nieokreślone choroby, przewlekłe zmęczenie. Kobietom wypadają włosy, a mężczyznom rosną piersi. Jeśli myślisz, że naprawisz…
WIĘCEJ >Czy dieta rozdzielna ma sens?
Czy dieta rozdzielna ma sens? Co do tego naukowcy nie są zgodni, ale wiele osób stosujących taki sposób odżywiania potwierdza, że czuje się dzięki temu dużo lepiej. Co zyskują? Dieta rozdzielna polega na tym, aby…
WIĘCEJ >Seler kontra ziemniak – co wybrać?
W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje
WIĘCEJ >Encefalopatia wątrobowa. Co ma wątroba do mgły mózgowej?
Wątroba to narząd filtrujący, magazynujący ważne składniki odżywcze, ale również wpływający na gospodarkę węglowodanową. Jeśli ten organ źle pracuje, wtedy to samo dzieje się z całym organizmem. Sprawdź, czym jest encefalopatia wątrobowa i czy twoje…
WIĘCEJ >














