
Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.
Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.
Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.
Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:
Aromat truskawkowy 60368-DO:
(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)
Aromat truskawki 77880-33:
Czy aromaty są bezpieczne?
Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).
Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.
Oświadczenie firmy Givaudan:

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci
To może Cię zainteresować:
Autor

Iwona Wierzbicka
Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.
Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.
Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.
Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:
Aromat truskawkowy 60368-DO:
(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)
Aromat truskawki 77880-33:
Czy aromaty są bezpieczne?
Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).
Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.
Oświadczenie firmy Givaudan:

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci
To może Cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy dieta rozdzielna ma sens?
Czy dieta rozdzielna ma sens? Co do tego naukowcy nie są zgodni, ale wiele osób stosujących taki sposób odżywiania potwierdza, że czuje się dzięki temu dużo lepiej. Co zyskują? Dieta rozdzielna polega na tym, aby…
WIĘCEJ >Radio Opole: grzyby
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby - czy zawierają jakieś wartości odżywcze? Dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2)
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w…
WIĘCEJ >Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa…
WIĘCEJ >