fbpx
logo
Szukaj
open close

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jaja, jajka

Sprawdź, dlaczego to jaja, a nie chleb powinno się jeść na śniadanie i dowiedz się więcej o wyższości jaj nad innymi produktami – trochę z przymrużeniem oka.

1. Żółty i pomarańczowy kolor żółtka to jak słońce o poranku na moim talerzu – działają kojąco, poprawiają nastrój, szczególnie kiedy za oknem buro.

2. Jaja to najbardziej biodostępne źródło białka, witamin, minerałów, tłuszczów i cholesterolu dla komórek nerwowych. Poza wątróbką nie ma drugiego tak odżywczego pokarmu, co powoduje pozytywne nakręcenie moich myśli. Wiem, że jem to, co dla mnie najlepsze. To jest właśnie ta prawdziwa energia na cały poranek, a nie tam jakieś ciastka.

3. Jajka mogą nam się nigdy nie znudzić. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdego dnia przez trzy miesiące można jeść coś niepowtarzalnego. Jeśli inni mogą jeść chleb codziennie, a nawet kilka razy dziennie przez kilkanaście lat, to jest to kwestia nastawienia? Kiedy rano wstaję, myślę: „Moje kochane jajeczka, z czym dziś was zjem?” :).

4. Jaja dają mi uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu nie burczy mi w brzuchu, nie muszę rozmyślać, co tu znowu zjeść.

5. Dostępne są w każdym hotelu, więc łatwo zjeść dobre śniadanie poza domem. Można je zabrać na miękko lub na twardo – idealny posiłek w trasę czy na wycieczkę.

6. Mają długi termin przydatności do spożycia i nie muszą być przechowywane w lodówce. Można zgromadzić zapasy, dzięki temu nie trzeba codziennie biegać do sklepu, tak jak do piekarni po świeży chleb. Poza tym jak już nie ma co zjeść, to zawsze są przecież jajka.

7. Jajka się ze wszystkim komponują: z warzywami, mięsem, zupą. Mogą być zagęstnikiem, lanymi kluskami, makaronem, bazą posiłku. Mogą dodać płynności, nadają smak, potrafią przybrać inny smak.

8. Jaja są tanie, dostępne, sycące i jak nie ma co jeść, to na jajach też przeżyjesz mają wszystko z wyjątkiem witaminy C (zjedz do tego owoc lub warzywo).

9. Mogą zastąpić chemiczne i drogie suplementy dla sportowców. Potrzebujesz aminokwasów (bcaa), lecytyny, cholesterolu – prekursora testosteronu? Chcesz zregenerować mięśnie? Zmiksuj dwa surowe żółtka, dojrzałego banana i łyżkę tłuszczu kokosowego. Zdrowo, tanio, smacznie, naturalnie, odżywczo. Pamiętaj, jajo się tak szybko nie psuje – cały dzień wytrzyma, nawet jeśli zmiksujesz je rano.

10. Jajo możesz wykorzystać w całości! Skorupka to cenne źródło wapnia i fosforu. Zdecydowanie lepsze niż chemiczne zamienniki z apteki. Zmiel i dodaj do potrawy lub zalej cytryną i zostaw na 3–4 dni do wytrawienia, po czym wypij z wodą i miodem. Możesz zmielić skorupki i użyć jako nawóz do kwiatów lub dołożyć swojemu psu czy kotu do jedzenia (sprawdź przepisy na kuracje jajeczne).

Jedz jaja na zdrowie!

Na miękko, na surowo, na półmiękko, sadzone, po benedyktyńsku. Sprawdź nasze przepisy z jajami.

Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sprawdź, dlaczego to jaja, a nie chleb powinno się jeść na śniadanie i dowiedz się więcej o wyższości jaj nad innymi produktami – trochę z przymrużeniem oka.

1. Żółty i pomarańczowy kolor żółtka to jak słońce o poranku na moim talerzu – działają kojąco, poprawiają nastrój, szczególnie kiedy za oknem buro.

2. Jaja to najbardziej biodostępne źródło białka, witamin, minerałów, tłuszczów i cholesterolu dla komórek nerwowych. Poza wątróbką nie ma drugiego tak odżywczego pokarmu, co powoduje pozytywne nakręcenie moich myśli. Wiem, że jem to, co dla mnie najlepsze. To jest właśnie ta prawdziwa energia na cały poranek, a nie tam jakieś ciastka.

3. Jajka mogą nam się nigdy nie znudzić. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdego dnia przez trzy miesiące można jeść coś niepowtarzalnego. Jeśli inni mogą jeść chleb codziennie, a nawet kilka razy dziennie przez kilkanaście lat, to jest to kwestia nastawienia? Kiedy rano wstaję, myślę: „Moje kochane jajeczka, z czym dziś was zjem?” :).

4. Jaja dają mi uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu nie burczy mi w brzuchu, nie muszę rozmyślać, co tu znowu zjeść.

5. Dostępne są w każdym hotelu, więc łatwo zjeść dobre śniadanie poza domem. Można je zabrać na miękko lub na twardo – idealny posiłek w trasę czy na wycieczkę.

6. Mają długi termin przydatności do spożycia i nie muszą być przechowywane w lodówce. Można zgromadzić zapasy, dzięki temu nie trzeba codziennie biegać do sklepu, tak jak do piekarni po świeży chleb. Poza tym jak już nie ma co zjeść, to zawsze są przecież jajka.

7. Jajka się ze wszystkim komponują: z warzywami, mięsem, zupą. Mogą być zagęstnikiem, lanymi kluskami, makaronem, bazą posiłku. Mogą dodać płynności, nadają smak, potrafią przybrać inny smak.

8. Jaja są tanie, dostępne, sycące i jak nie ma co jeść, to na jajach też przeżyjesz mają wszystko z wyjątkiem witaminy C (zjedz do tego owoc lub warzywo).

9. Mogą zastąpić chemiczne i drogie suplementy dla sportowców. Potrzebujesz aminokwasów (bcaa), lecytyny, cholesterolu – prekursora testosteronu? Chcesz zregenerować mięśnie? Zmiksuj dwa surowe żółtka, dojrzałego banana i łyżkę tłuszczu kokosowego. Zdrowo, tanio, smacznie, naturalnie, odżywczo. Pamiętaj, jajo się tak szybko nie psuje – cały dzień wytrzyma, nawet jeśli zmiksujesz je rano.

10. Jajo możesz wykorzystać w całości! Skorupka to cenne źródło wapnia i fosforu. Zdecydowanie lepsze niż chemiczne zamienniki z apteki. Zmiel i dodaj do potrawy lub zalej cytryną i zostaw na 3–4 dni do wytrawienia, po czym wypij z wodą i miodem. Możesz zmielić skorupki i użyć jako nawóz do kwiatów lub dołożyć swojemu psu czy kotu do jedzenia (sprawdź przepisy na kuracje jajeczne).

Jedz jaja na zdrowie!

Na miękko, na surowo, na półmiękko, sadzone, po benedyktyńsku. Sprawdź nasze przepisy z jajami.

Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
23 listopada 2014

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Anka 12 stycznia 2015 o 15:02

    a co z ograniczeniem ilości spożywanych jajek? lekarze trąbią że nie powinno się przesadzać z liczbą spożywanych jajek [żółtek] tygodniowo – chyba 1-2 jajka dla osób z cholesterolem lub nie do końca sprawna wątrobą lub w przypadku cukrzyków i osób z problemami naczyniowo-kardiologicznymi .. oraz max do 5 jajek tygodniowo dla całkowicie zdrowej osoby. jak się Pani odnosi do tych informacji?

    • Marek Egemoniusz 2 marca 2017 o 13:58

      to są bzdury , jest to tak dalece idąca nieprawda o czym wiadomo już długo gługo że nie ma sensu pisać cokolwiek więcej, lekarze niech lepiej się douczą zamiast pouczać

  2. Patrycja 1 marca 2017 o 10:36

    Psom, czy kotom nie wolno podawać skorupek jaj tak po prostu. Można im zaburzyć stosunek wapnia do fosforu co moze być przykre w skutkach. Poza tym skorupki jaj mają stosunek ca:p mniej więcej 40:1. Jeśli zwierzę nie ma podwyższonego wapnia względem fosforu, to nie podajemy żadnych skorupek. Organizm człowieka działa w identyczny sposób, czemu nie napiszecie, że przy takiej „terapii” trzeba przyjmować Wit d3+k2? To samo dotyczy zwierząt.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

organizacja

Wymówki a dieta. Grunt to organizacja!

Grunt to organizacja! Zobacz jak robimy to w Ajwen! Poczytaj jakie są wymówki w diecie! Zobacz jak ważne jest wsparcie innych osób!

WIĘCEJ >

Dlaczego się boisz? Zamień to na odwagę!

Zwykle, gdy pytam ludzi o to, co ich powstrzymuje przed zmianą, padają odpowiedzi: pieniądze, niepewność, starość, przekonanie, że się nie uda. Niektórzy mówią, że pesymista to dobrze poinformowany optymista. Nie! Ten tekst na pewno wymyślili…

WIĘCEJ >
mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >
dziczyzna, sarna, jeleń, dzik

Dziczyzna – czy jeleń to mąż sarny?

Co większość ludzi widzi oczyma wyobraźni, gdy słyszy hasło „dziczyzna”? Najczęściej – dzika. A co z sarną i jeleniem? Czy wiesz, że to dwa różne gatunki zwierząt? Dziczyzna Dziczyzną określamy mięso zwierząt dzikich (łownych) oraz…

WIĘCEJ >