fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

schudnąć

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać, a to niestety nie działa. Sprawdź 13 sposobów, dlaczego nie możesz schudnąć.

Podczas przeszukiwania źródeł naukowych natrafiłam na wiele materiałów mówiących o tym, że otyłość to efekt:

  • zaburzeń hormonalnych,
  • stanów zapalnych,

a nie nadwyżki kalorii w diecie.

Co może powodować tycie?

Często słyszę, że problemem jest tarczyca, geny, brak ruchu, ale to tylko ułamek prawdy. Co może bezpośrednio lub pośrednio powodować tycie? 

  1. Brak aktywności na świeżym powietrzu (nie chodzi tu o kalorie).
  2. Brak regularnego przebywania na powietrzu (działanie słońca, nawet przez chmury, ma zbawienny wpływ na gospodarkę hormonalną).
  3. Deficyt natury – brak kontaktu z przyrodą (najlepiej mieć go codziennie! Łąka, las, park, góry, jezioro).
  4. Chodzenie spać po 22:00.
  5. Sen krótszy niż 7 godzin (dowiedz się więcej).
  6. Styl życia typu „sowa”.
  7. Zaglądanie po 18:00 do telefonu bądź oglądanie telewizji (niebieskie światło zaburza wytwarzanie melatoniny – dobroczynnego hormonu odpowiedzialnego m.in. za regenerację organizmu).
  8. Przeglądanie mediów społecznościowych wieczorami, czy oglądanie wiadomości w telewizji (stres powoduje wytwarzanie kortyzolu –hormonu, który może powodować wzrost wagi i wzrost poziomu cukru we krwi).
  9. Ograniczenie kontaktów międzyludzkich (badania pokazują, że dobre relacje z innymi ludźmi i poczucie szczęścia mają większy wpływ na zdrowie i prawidłową masę ciała niż sama dieta. Nie chodzi tu oczywiście o relacje przez Facebooka).
  10. Mocno przetworzona żywność (puszkowana, konserwowana, smażona, proszkowana, nieprzypominająca tego, co mogły znaleźć w sklepach nasze babcie w czasach swojej młodości).
  11. Poczucie nieszczęścia, smutek, żal (często zajadamy).
  12. Problem z jelitami.
  13. Alergie i nietolerancje pokarmowe (Twój organizm najczęściej mówi Ci o tym, kiedy masz po czymś pryszcze, katar, śluz w gardle, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgagę. Jeśli namierzysz taki produkt, po prostu go nie jedz!).

Chcesz schudnąć? Sprawdź: Schudnij w 30 dni z Ajwen

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać, a to niestety nie działa. Sprawdź 13 sposobów, dlaczego nie możesz schudnąć.

Podczas przeszukiwania źródeł naukowych natrafiłam na wiele materiałów mówiących o tym, że otyłość to efekt:

  • zaburzeń hormonalnych,
  • stanów zapalnych,

a nie nadwyżki kalorii w diecie.

Co może powodować tycie?

Często słyszę, że problemem jest tarczyca, geny, brak ruchu, ale to tylko ułamek prawdy. Co może bezpośrednio lub pośrednio powodować tycie? 

  1. Brak aktywności na świeżym powietrzu (nie chodzi tu o kalorie).
  2. Brak regularnego przebywania na powietrzu (działanie słońca, nawet przez chmury, ma zbawienny wpływ na gospodarkę hormonalną).
  3. Deficyt natury – brak kontaktu z przyrodą (najlepiej mieć go codziennie! Łąka, las, park, góry, jezioro).
  4. Chodzenie spać po 22:00.
  5. Sen krótszy niż 7 godzin (dowiedz się więcej).
  6. Styl życia typu „sowa”.
  7. Zaglądanie po 18:00 do telefonu bądź oglądanie telewizji (niebieskie światło zaburza wytwarzanie melatoniny – dobroczynnego hormonu odpowiedzialnego m.in. za regenerację organizmu).
  8. Przeglądanie mediów społecznościowych wieczorami, czy oglądanie wiadomości w telewizji (stres powoduje wytwarzanie kortyzolu –hormonu, który może powodować wzrost wagi i wzrost poziomu cukru we krwi).
  9. Ograniczenie kontaktów międzyludzkich (badania pokazują, że dobre relacje z innymi ludźmi i poczucie szczęścia mają większy wpływ na zdrowie i prawidłową masę ciała niż sama dieta. Nie chodzi tu oczywiście o relacje przez Facebooka).
  10. Mocno przetworzona żywność (puszkowana, konserwowana, smażona, proszkowana, nieprzypominająca tego, co mogły znaleźć w sklepach nasze babcie w czasach swojej młodości).
  11. Poczucie nieszczęścia, smutek, żal (często zajadamy).
  12. Problem z jelitami.
  13. Alergie i nietolerancje pokarmowe (Twój organizm najczęściej mówi Ci o tym, kiedy masz po czymś pryszcze, katar, śluz w gardle, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgagę. Jeśli namierzysz taki produkt, po prostu go nie jedz!).

Chcesz schudnąć? Sprawdź: Schudnij w 30 dni z Ajwen

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak mimo lepszych wyników stać się chorą osobą?

Pacjent pomimo polepszenia się wyników glukozy na czczo usłyszał od lekarza, że ma za wysoki cukier który trzeba leczyć, a jeszcze kilka dni temu był zdrowy. O tym jak zmiana norm laboratoryjnych zmienia stan zdrowia

WIĘCEJ >
śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >

Radio Opole: Zdrowie i uroda – Stres

Iwona Wierzbicka w Radio Opole - Zdrowie i uroda, opowiada o tym jak zredukować poziom stresu, dzięki diecie, ćwiczeniom i zdrowym stylem życia. Podkreśla istotę odpowiedniego żywienia, a dopiero w drugiej kolejności uzupełnieniu suplementacją.

WIĘCEJ >