
Wiele osób, gdy dowiaduje się o chorobie, zadaje sobie pytanie, dlaczego je to spotkało. Skąd się bierze choroba autoimmunizacyjna?
Choroba autoimmunizacyjna (AI) to np. hashimoto, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Żeby na nią zachorować, trzeba mieć predyspozycje genetyczne. To dlatego są osoby, które robią, co chcą, nie dbają o siebie, jedzą byle co i są zdrowe, a inni muszą bardzo uważać na swój sposób odżywiania.
Poniżej podaję kilka powodów, dlaczego u osób, które mają predyspozycje genetyczne, może się rozwinąć choroba autoimmunizacyjna. Pamiętajcie, że geny to tylko predyspozycja, a nie wyrok! Natomiast styl życia ma wpływ aktywację genów.

Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Czy badać geny? Uważam, że nie! Można zbadać np. MTHFR, ale wciąż pozostaje masa innych, a każda choroba autoimmunizacyjna ma swoje specyficzne geny, nawet nowotwór. Ani nie ma sensu badać wszystkiego, ani wielu osób na to nie stać. Poza tym, jeśli się dowiemy, że nie mamy 4 ze 100 genów, to będziemy żyć byle jak? Po co tak ryzykować?
Zawsze warto dbać o swoje zdrowie, bo jest czymś najcenniejszym!
Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego się pojawia?
Do rozwoju choroby autoimmunizacyjnej może się przyczynić wiele czynników, m.in.:
- niewłaściwa ilość i jakość snu,
- nieodpowiednia pora snu,
- nastroje depresyjne, smutek, żal,
- niewłaściwa dieta: przetworzona, nienaturalna, mocno obrobiona termicznie, bogata w „agresywne lektyny” (pomidor, ziemniak, pszenica, orzeszki ziemne, soja, produkty mleczne. Osoby z chorobą Hashimoto kochają pomidory – dziwny zbieg okoliczności, prawda?),
- brak kontaktu z ziemią, trawą, przyrodą – okazuje się, że uziemianie może być kluczową terapią chorób autoimmunizacyjnych, słońce to z kolei najsilniejszy regulator gospodarki hormonalnej,
- nadmierny stres – trzeba się nauczyć sobie z nim radzić, żeby skutecznie walczyć z chorobą,
- pole elektromagnetyczne,
- niektóre leki,
- chemia – tu przede wszystkim znaczenie mają kosmetyki, środki czystości, ale również jakość żywności,
- koinfekcje, czyli współistniejące infekcje bakteryjne i wirusowe (choć nie musi być to prawdą, ponieważ badania pokazują, że sama choroba AI może powodować pojawienie się pozytywnych przeciwciał koinfekcji, których faktycznie nie ma),
- stany zapalne – ciche i jawne (stan zapalny może być manifestowany przez prozapalne cytokiny IL-6 i TNF alfa, które rzadko kto bada, a których jest więcej we krwi u osób z chorobami AI oraz u osób, które mają problem z budowaniem muskulatury).
Autor

Iwona Wierzbicka
Wiele osób, gdy dowiaduje się o chorobie, zadaje sobie pytanie, dlaczego je to spotkało. Skąd się bierze choroba autoimmunizacyjna?
Choroba autoimmunizacyjna (AI) to np. hashimoto, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Żeby na nią zachorować, trzeba mieć predyspozycje genetyczne. To dlatego są osoby, które robią, co chcą, nie dbają o siebie, jedzą byle co i są zdrowe, a inni muszą bardzo uważać na swój sposób odżywiania.
Poniżej podaję kilka powodów, dlaczego u osób, które mają predyspozycje genetyczne, może się rozwinąć choroba autoimmunizacyjna. Pamiętajcie, że geny to tylko predyspozycja, a nie wyrok! Natomiast styl życia ma wpływ aktywację genów.

Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Czy badać geny? Uważam, że nie! Można zbadać np. MTHFR, ale wciąż pozostaje masa innych, a każda choroba autoimmunizacyjna ma swoje specyficzne geny, nawet nowotwór. Ani nie ma sensu badać wszystkiego, ani wielu osób na to nie stać. Poza tym, jeśli się dowiemy, że nie mamy 4 ze 100 genów, to będziemy żyć byle jak? Po co tak ryzykować?
Zawsze warto dbać o swoje zdrowie, bo jest czymś najcenniejszym!
Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego się pojawia?
Do rozwoju choroby autoimmunizacyjnej może się przyczynić wiele czynników, m.in.:
- niewłaściwa ilość i jakość snu,
- nieodpowiednia pora snu,
- nastroje depresyjne, smutek, żal,
- niewłaściwa dieta: przetworzona, nienaturalna, mocno obrobiona termicznie, bogata w „agresywne lektyny” (pomidor, ziemniak, pszenica, orzeszki ziemne, soja, produkty mleczne. Osoby z chorobą Hashimoto kochają pomidory – dziwny zbieg okoliczności, prawda?),
- brak kontaktu z ziemią, trawą, przyrodą – okazuje się, że uziemianie może być kluczową terapią chorób autoimmunizacyjnych, słońce to z kolei najsilniejszy regulator gospodarki hormonalnej,
- nadmierny stres – trzeba się nauczyć sobie z nim radzić, żeby skutecznie walczyć z chorobą,
- pole elektromagnetyczne,
- niektóre leki,
- chemia – tu przede wszystkim znaczenie mają kosmetyki, środki czystości, ale również jakość żywności,
- koinfekcje, czyli współistniejące infekcje bakteryjne i wirusowe (choć nie musi być to prawdą, ponieważ badania pokazują, że sama choroba AI może powodować pojawienie się pozytywnych przeciwciał koinfekcji, których faktycznie nie ma),
- stany zapalne – ciche i jawne (stan zapalny może być manifestowany przez prozapalne cytokiny IL-6 i TNF alfa, które rzadko kto bada, a których jest więcej we krwi u osób z chorobami AI oraz u osób, które mają problem z budowaniem muskulatury).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje
Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się stale tłumaczyć, bo jak to ktoś mądrze powiedział: wyśmianie jest pierwszym i ostatnim argumentem głupca……
WIĘCEJ >Jak odżywiać dzieci?
Dziecko bardzo szybko chce spożywać to samo, co dorośli w rodzinie. Mówi się, że przykład idzie od góry, więc jeśli my dobrze się odżywiamy, to i dziecko będzie odżywiało się prawidłowo. Jeśli my pokątnie zjadamy
WIĘCEJ >Co kryje w sobie jajo? Właściwości jaj
Jajo to najbardziej wartościowy pokarm ze wszystkich, jakie człowiek ma do dyspozycji. Z jaja powstaje życie, a więc wszystko się od niego zaczyna. Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białek, tłuszczów oraz węglowodanów, jak również mikro-…
WIĘCEJ >Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!
Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…
WIĘCEJ >