Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego ja?
Wiele osób, gdy dowiaduje się o chorobie, zadaje sobie pytanie, dlaczego je to spotkało. Skąd się bierze choroba autoimmunizacyjna?
Choroba autoimmunizacyjna (AI) to np. Hashimoto, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Żeby zachorować na chorobą autoimmunizacyjną trzeba mieć predyspozycje genetyczne. To dlatego są osoby, które robią co chcą, nie dbają o siebie, jedzą byle co i są zdrowe, a inni muszą bardzo uważać na swój sposób odżywiania.
Poniżej podaję kilka powodów, dlaczego u osób, które mają predyspozycje genetyczne, może się rozwinąć choroba autoimmunizacyjna. Pamiętajcie, że geny to tylko predyspozycja, a nie wyrok! Natomiast styl życia ma wpływ aktywację genów.
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Czy badać geny? Ja uważam, że nie! Można zbadać np. MTHFR, ale wciąż pozostaje masa innych, a każda choroba autoimmunizacyjna ma swoje specyficzne geny, nawet nowotwór. Ani nie ma sensu badać wszystkiego, ani wielu osób na to nie stać. Poza tym jeśli się dowiemy, że nie mamy 4 ze 100 genów, będziemy żyć byle jak? Po co tak ryzykować!
Zawsze warto dbać o swoje zdrowie, bo jest czymś najcenniejszym, co mamy!
Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego się pojawia?
Do rozwoju choroby autoimmunizacyjnej może się przyczynić wiele czynników, m.in.:
- niewłaściwa ilość i jakość snu,
- niewłaściwa pora snu,
- nastroje depresyjne, smutek, żal,
- niewłaściwa dieta, przetworzona, nienaturalna, mocno obrobiona termicznie, bogata w „agresywne lektyny” (pomidor, ziemniak, pszenica, orzeszki ziemne, soja, produkty mleczne – osoby z Hashimoto kochają pomidory, dziwny zbieg okoliczności prawda?)
- brak kontaktu z ziemią, trawą, przyrodą – okazuje się, że uziemianie może być kluczową terapią chorób autoimmunizacyjnych, słońce to z kolei najsilniejszy regulator gospodarki hormonalnej,
- nadmierny stres – ale żeby skutecznie walczyć z chorobą, należy nauczyć się radzić sobie ze stresem.
- pole elektromagnetyczne,
- niektóre leki,
- chemia – tu przede wszystkim znaczenie mają kosmetyki, środki czystości, ale również jakość żywności,
- koinfekcje, czyli współistniejące infekcje bakteryjne i wirusowe (choć nie musi być to prawda ponieważ badania pokazują, że sama choroba AI może powodować pojawienie się pozytywnych przeciwciał koinfekcji, których faktycznie nie ma),
- stany zapalne – te ciche i te jawne (stan zapalny może być manifestowany przez pro-zapalne cytokiny IL-6 i TNF alfa, które rzadko kto bada, a których jest więcej we krwi u osób z chorobami AI oraz u osób, które mają problem z budowaniem muskulatury).
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Iwona Wierzbicka
Wiele osób, gdy dowiaduje się o chorobie, zadaje sobie pytanie, dlaczego je to spotkało. Skąd się bierze choroba autoimmunizacyjna?
Choroba autoimmunizacyjna (AI) to np. Hashimoto, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Żeby zachorować na chorobą autoimmunizacyjną trzeba mieć predyspozycje genetyczne. To dlatego są osoby, które robią co chcą, nie dbają o siebie, jedzą byle co i są zdrowe, a inni muszą bardzo uważać na swój sposób odżywiania.
Poniżej podaję kilka powodów, dlaczego u osób, które mają predyspozycje genetyczne, może się rozwinąć choroba autoimmunizacyjna. Pamiętajcie, że geny to tylko predyspozycja, a nie wyrok! Natomiast styl życia ma wpływ aktywację genów.
Obejrzyj film: Choroby autoimmunologiczne
Czy badać geny? Ja uważam, że nie! Można zbadać np. MTHFR, ale wciąż pozostaje masa innych, a każda choroba autoimmunizacyjna ma swoje specyficzne geny, nawet nowotwór. Ani nie ma sensu badać wszystkiego, ani wielu osób na to nie stać. Poza tym jeśli się dowiemy, że nie mamy 4 ze 100 genów, będziemy żyć byle jak? Po co tak ryzykować!
Zawsze warto dbać o swoje zdrowie, bo jest czymś najcenniejszym, co mamy!
Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego się pojawia?
Do rozwoju choroby autoimmunizacyjnej może się przyczynić wiele czynników, m.in.:
- niewłaściwa ilość i jakość snu,
- niewłaściwa pora snu,
- nastroje depresyjne, smutek, żal,
- niewłaściwa dieta, przetworzona, nienaturalna, mocno obrobiona termicznie, bogata w „agresywne lektyny” (pomidor, ziemniak, pszenica, orzeszki ziemne, soja, produkty mleczne – osoby z Hashimoto kochają pomidory, dziwny zbieg okoliczności prawda?)
- brak kontaktu z ziemią, trawą, przyrodą – okazuje się, że uziemianie może być kluczową terapią chorób autoimmunizacyjnych, słońce to z kolei najsilniejszy regulator gospodarki hormonalnej,
- nadmierny stres – ale żeby skutecznie walczyć z chorobą, należy nauczyć się radzić sobie ze stresem.
- pole elektromagnetyczne,
- niektóre leki,
- chemia – tu przede wszystkim znaczenie mają kosmetyki, środki czystości, ale również jakość żywności,
- koinfekcje, czyli współistniejące infekcje bakteryjne i wirusowe (choć nie musi być to prawda ponieważ badania pokazują, że sama choroba AI może powodować pojawienie się pozytywnych przeciwciał koinfekcji, których faktycznie nie ma),
- stany zapalne – te ciche i te jawne (stan zapalny może być manifestowany przez pro-zapalne cytokiny IL-6 i TNF alfa, które rzadko kto bada, a których jest więcej we krwi u osób z chorobami AI oraz u osób, które mają problem z budowaniem muskulatury).
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Podobne tematy
Nie zapominaj żyć!
Oglądając ostatnio Harry Pottera z synem usłyszałam cytat: „Niczego nie daje zapadanie się w marzeniach i zapominanie o życiu” Wiele osób latami żyje tym, że kiedyś będzie lepiej, przyjdą lepsze czasy, łatwiejsze, że się wreszcie…
WIĘCEJ >Jak mimo lepszych wyników stać się chorą osobą?
Pacjent pomimo polepszenia się wyników glukozy na czczo usłyszał od lekarza, że ma za wysoki cukier który trzeba leczyć, a jeszcze kilka dni temu był zdrowy. O tym jak zmiana norm laboratoryjnych zmienia stan zdrowia
WIĘCEJ >Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)
Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w
WIĘCEJ >Emocje a jedzenie – jemy po to, żeby żyć
Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?
WIĘCEJ >