fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokos – co można z niego zrobić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Kokos – co można z niego zrobić?

kokos

Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.

Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, jest owocem palmy kokosowej. Rośnie w tropikach, lubi piaszczystą, słoną glebę. Kokosy dobrze unoszą się na wodzie, dlatego palmy kokosowe „rosną wszędzie”.

Młody kokos

Wydaje się duży, okryty jest cienką skórą. Można więc wyjść z założenia, że łatwo można ją ściąć i zjeść to, co pod nią. Nie do końca tak jest, ponieważ pod nią znajduje się powłoka złożona z brązowych włókien. Z kolei pod nimi mieści się zdrewniała powłoka, która jest nam wszystkim dobrze znana. Młody kokos różni się tym od starego, że w środku ma dużo wody kokosowej, około 500 ml. Zawiera też bardzo mało bielma – miąższu kokosowego. Jest on bardzo miękki i delikatny.

Deser

To genialny pomysł na podwieczorek. Wystarczy ściąć z jednej strony wierzch włóknistej okrywy tak, aby było widać twardą skorupę. Rękojeścią noża trzeba wybić mały otwór, przez który można wylać wodę kokosową. Najlepiej to zrobić do przygotowanego naczynia z sitkiem, żeby zatrzymać drobinki łuski.

Pusty w środku kokos można dość łatwo przeciąć ostrym nożem. Przykładamy ostrze i naciskamy – pestka pęknie, podzieli się na dwie części. Wystarczy zatem wziąć łyżeczkę i wyjeść pyszną białą warstwę ze środka (jest mięciutkie) i popijać ją wodą kokosową.

Dojrzały kokos

Jest dużo twardszy od młodego. W zasadzie trzeba go rozbić albo rozłupać. W środku ma już niewiele wody kokosowej. Woda zamienia się w bielmo, które jest dość twarde. To z niego robi się mleko lub wiórki kokosowe.

Dojrzały kokos ma do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów, zawiera żelazo, witaminę C i potas.

Masło

Masło kokosowe robi się bardzo prosto. Obejrzyj film.

Jeśli mamy świeżego kokosa, to wystarczy zmiksować bielmo, a jeśli mamy wiórki, to trzeba je długo miksować. Z wiórkami należy uważać, żeby po włączeniu blendera nie narobić w kuchni „zamieci śnieżnej”. Dlatego najlepiej najpierw zmiksować wiórki w elektrycznym młynku do kawy.

Gdy wiórki przestaną się obracać, są gotowe do dalszej pracy. Przekładamy je do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem ręcznym. Podczas miksowania wiórki zamieniają się w postać płynną. Tłuszcz kokosowy jest nasycony, a więc stały w temperaturze pokojowej bądź w lodówce. Jednak w blenderze i w młynku pod wpływem tarcia wytwarza się wyższa temperatura i tłuszcz robi się płynny. Powstałe masło kokosowe wkładamy do pudełka, najlepiej szklanego. Możemy włożyć je do lodówki, jednak po wyjęciu będzie twarde jak kamień. Aby spokojnie nabrać łyżką porcję masła, wystarczy włożyć na chwilę pudełko do naczynia z gorącą wodą.

Płynne masło kokosowe doskonale sprawdza się też jako lukier do ciast. Pokazuję jak to robić w e-booku z wielkanocnymi przepisami.

Mleko

Przeczytaj, jak zrobić mleko kokosowe z wyciskarki.

Mleko kokosowe robi się dość prosto, zwłaszcza przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Ręcznie też nie jest to duży problem. Wymaga tylko trochę siły i cierpliwości.

Tego typu mleko powstaje przez zalanie wrzątkiem bielma lub wiórków, zmiksowanie i odcedzenie płynu. Efekt ma być taki, aby pozostałości kokosa były bez smaku i przypominały styropian. Chodzi o to, żeby cała dobroć/zawartość kokosa znalazła się w mleku.

Śmietanka

Po zrobieniu mleka kokosowego wystarczy poczekać około godziny, a mleko zaczynie się rozwarstwiać. Jest to normalny proces, ponieważ tłuszcz unosi się na powierzchni. Gdy zacznie się zestalać, wtedy zbieramy twardy tłuszcz. Najlepiej to zrobić na drugi dzień. To jest właśnie śmietanka kokosowa. Nie ma jednak takich właściwości fizycznych jak zwykła śmietana, m.in. trudno się ją ubija. Świetnie sprawdza się jako krem do deserów i ciast.

Czym się rożni mleko kupne od mleka robionego własnoręcznie?

Cena

Puszka 400 ml kosztuje średnio 8 zł. Oczywiście mówimy o takim produkcie, który ma w składzie tylko wodę i kokos. Litr mleka kosztuje wtedy około 20 zł. Ja za 14 zł robię około 7 litrów mleka kokosowego. Prawda, że jest różnica?

Smak

Mleko kupne jest bardziej mdłe, zawiera też często drobinki kokosa, które podrażniają przełyk podczas picia. Przeważnie jest też bardzo gęste. Zaletą jest długi termin przydatności.

Mleko zrobione samemu jest delikatniejsze w smaku, nie jest mdłe. Jest klarowne, można je pić „ot tak”. Wadą jest krótki termin ważności. Wytrzymuje do tygodnia w lodówce.

Jakość

Mleko kupne często jest oszukane. Na opakowaniu jest napisane, że to mleko kokosowe. Po wgłębieniu się w skład produktu okazuje się, że bardziej trafna jest nazwa „Mleko ryżowe z dodatkiem kokosa”. Poza tym często zawierają dużo dodatków, konserwantów, zagęstników, słodzików, czy gumę guar. Im uboższy skład kupnego mleka, tym lepiej. Pamiętajmy, że ważne jest czytanie etykiet!

Sprawdź, jak czytać etykiety.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat.

Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, jest owocem palmy kokosowej. Rośnie w tropikach, lubi piaszczystą, słoną glebę. Kokosy dobrze unoszą się na wodzie, dlatego palmy kokosowe „rosną wszędzie”.

Młody kokos

Wydaje się duży, okryty jest cienką skórą. Można więc wyjść z założenia, że łatwo można ją ściąć i zjeść to, co pod nią. Nie do końca tak jest, ponieważ pod nią znajduje się powłoka złożona z brązowych włókien. Z kolei pod nimi mieści się zdrewniała powłoka, która jest nam wszystkim dobrze znana. Młody kokos różni się tym od starego, że w środku ma dużo wody kokosowej, około 500 ml. Zawiera też bardzo mało bielma – miąższu kokosowego. Jest on bardzo miękki i delikatny.

Deser

To genialny pomysł na podwieczorek. Wystarczy ściąć z jednej strony wierzch włóknistej okrywy tak, aby było widać twardą skorupę. Rękojeścią noża trzeba wybić mały otwór, przez który można wylać wodę kokosową. Najlepiej to zrobić do przygotowanego naczynia z sitkiem, żeby zatrzymać drobinki łuski.

Pusty w środku kokos można dość łatwo przeciąć ostrym nożem. Przykładamy ostrze i naciskamy – pestka pęknie, podzieli się na dwie części. Wystarczy zatem wziąć łyżeczkę i wyjeść pyszną białą warstwę ze środka (jest mięciutkie) i popijać ją wodą kokosową.

Dojrzały kokos

Jest dużo twardszy od młodego. W zasadzie trzeba go rozbić albo rozłupać. W środku ma już niewiele wody kokosowej. Woda zamienia się w bielmo, które jest dość twarde. To z niego robi się mleko lub wiórki kokosowe.

Dojrzały kokos ma do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów, zawiera żelazo, witaminę C i potas.

Masło

Masło kokosowe robi się bardzo prosto. Obejrzyj film.

Jeśli mamy świeżego kokosa, to wystarczy zmiksować bielmo, a jeśli mamy wiórki, to trzeba je długo miksować. Z wiórkami należy uważać, żeby po włączeniu blendera nie narobić w kuchni „zamieci śnieżnej”. Dlatego najlepiej najpierw zmiksować wiórki w elektrycznym młynku do kawy.

Gdy wiórki przestaną się obracać, są gotowe do dalszej pracy. Przekładamy je do naczynia, w którym będziemy je miksować blenderem ręcznym. Podczas miksowania wiórki zamieniają się w postać płynną. Tłuszcz kokosowy jest nasycony, a więc stały w temperaturze pokojowej bądź w lodówce. Jednak w blenderze i w młynku pod wpływem tarcia wytwarza się wyższa temperatura i tłuszcz robi się płynny. Powstałe masło kokosowe wkładamy do pudełka, najlepiej szklanego. Możemy włożyć je do lodówki, jednak po wyjęciu będzie twarde jak kamień. Aby spokojnie nabrać łyżką porcję masła, wystarczy włożyć na chwilę pudełko do naczynia z gorącą wodą.

Płynne masło kokosowe doskonale sprawdza się też jako lukier do ciast. Pokazuję jak to robić w e-booku z wielkanocnymi przepisami.

Mleko

Przeczytaj, jak zrobić mleko kokosowe z wyciskarki.

Mleko kokosowe robi się dość prosto, zwłaszcza przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Ręcznie też nie jest to duży problem. Wymaga tylko trochę siły i cierpliwości.

Tego typu mleko powstaje przez zalanie wrzątkiem bielma lub wiórków, zmiksowanie i odcedzenie płynu. Efekt ma być taki, aby pozostałości kokosa były bez smaku i przypominały styropian. Chodzi o to, żeby cała dobroć/zawartość kokosa znalazła się w mleku.

Śmietanka

Po zrobieniu mleka kokosowego wystarczy poczekać około godziny, a mleko zaczynie się rozwarstwiać. Jest to normalny proces, ponieważ tłuszcz unosi się na powierzchni. Gdy zacznie się zestalać, wtedy zbieramy twardy tłuszcz. Najlepiej to zrobić na drugi dzień. To jest właśnie śmietanka kokosowa. Nie ma jednak takich właściwości fizycznych jak zwykła śmietana, m.in. trudno się ją ubija. Świetnie sprawdza się jako krem do deserów i ciast.

Czym się rożni mleko kupne od mleka robionego własnoręcznie?

Cena

Puszka 400 ml kosztuje średnio 8 zł. Oczywiście mówimy o takim produkcie, który ma w składzie tylko wodę i kokos. Litr mleka kosztuje wtedy około 20 zł. Ja za 14 zł robię około 7 litrów mleka kokosowego. Prawda, że jest różnica?

Smak

Mleko kupne jest bardziej mdłe, zawiera też często drobinki kokosa, które podrażniają przełyk podczas picia. Przeważnie jest też bardzo gęste. Zaletą jest długi termin przydatności.

Mleko zrobione samemu jest delikatniejsze w smaku, nie jest mdłe. Jest klarowne, można je pić „ot tak”. Wadą jest krótki termin ważności. Wytrzymuje do tygodnia w lodówce.

Jakość

Mleko kupne często jest oszukane. Na opakowaniu jest napisane, że to mleko kokosowe. Po wgłębieniu się w skład produktu okazuje się, że bardziej trafna jest nazwa „Mleko ryżowe z dodatkiem kokosa”. Poza tym często zawierają dużo dodatków, konserwantów, zagęstników, słodzików, czy gumę guar. Im uboższy skład kupnego mleka, tym lepiej. Pamiętajmy, że ważne jest czytanie etykiet!

Sprawdź, jak czytać etykiety.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
22 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

węglowodany

Węglowodany – czym są i gdzie ich szukać?

Węglowodany – każdy kiedyś słyszał to słowo. Gdy zapytamy pierwszą osobę z brzegu co to jest, to odpowie, że to „coś z cukrem”. Związki te składają się z węgla, wodoru i tlenu, stąd mają taką…

WIĘCEJ >

Chlorella ma moc oczyszczania organizmu

Chlorella to roślina, która jest bogata w minerały typu wapń, żelazo, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B. Dowiedziono jej lecznicze właściwości i że jej odpowiednia suplementacja może wspomóc proces leczenia wielu chorób.

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z…

WIĘCEJ >

Radio Opole – Otyłość

Anna Luboch dla Radio Opole o problemie otyłości i czynnikach, które na nią wpływają. Jeśli nie możesz schudnąć pomimo ogromnych wysiłków, oznacza to że Twoim problemem nie są tylko dodatkowe kilogramy, mogą być to problemy

WIĘCEJ >