fbpx
Szukaj
open close

Niech efekty same się bronią. Moja analiza składu ciała

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
analiza składu ciała

Łamię mity IŻŻ, nie polecam jedzenia ryżu i kurczaka oraz liczenia kalorii… Jak na tym wychodzę? Jak to się mówi – niech efekty same się bronią.

Dzisiaj stanęłam na wagę z ciekawości, bo ostatnio śmiałam się, że rośnie mi masa. Moje wyniki: 16% tkanki tłuszczowej, 26,8 kg mięśni (dane: waga – 58 kg, wzrost – 166 cm, wiek – 42 lata).

Mamy w poradni Ajwen analizator składu ciała InBody770.

W swojej praktyce dietetyka klinicznego oglądam codziennie różne wyniki składu ciała, w tym osób trenujących, robiących masę czy też chorych.

Gdy porównuję swoje wyniki, wiem, że jest bardzo dobrze!

Co robię?

  • Jem 3 posiłki dziennie.
  • Moje śniadanie w 90% jest białkowo-tłuszczowe (czasami zmieniam zdanie). Zwykle jem jaja, parówki.
  • Obiad jest zazwyczaj łączony, jednak z przewagą białka.
  • Kolacje są zwykle węglowodanowe, np. chleb żytni.
  • Nie liczę makroskładników ani kalorii, kieruję się intuicją.
  • Nie łykam fit-proszków typu białko, aminokwasy czy carbo.
  • Słodycze u mnie to rzadkość, choć bywają.
  • Podjadanie – też rzadko się zdarza.
  • Nie ćwiczę niczego regularnie. Jak mam ochotę, to uprawiam marszobiegi (4–6 km). Jak mam czas i możliwości, to idę na spacer albo w międzyczasie gimnastykuję się w domu (np. podczas robienia śniadania).
  • Niestety dużo czasu spędzam w pozycji siedzącej (gabinet, studenci, praca komputerowa), więc tym bardziej wykorzystuję każdą okazję na ruch.
  • Dbam o styl życia (pisałam o tym w tym tekście).

To ja i mój brzuch:

To moja dzisiejsza analiza składu ciała:

 Normy procentowe:

Trochę inne parametry, bo inna waga (mniej dokładna): widoczny wzrost mięśni, spadek tkanki tłuszczowej (włączyłam tylko trochę gimnastyki, zmniejszyłam nieco ilość węglowodanów, bo wtedy faktycznie jadłam je częściej, pracowałam w domu i podjadałam):

Analiza składu ciała osoby trenującej cztery razy w tygodniu na siłowni (kobieta, 160 cm, insulinooporność):

Analiza składu ciała osoby o przeciętnej aktywności (kobieta, 166 cm, choroba autoimmunizacyjna, widoczny stan zapalny):

WNIOSEK: Czasami proste rozwiązania są lepsze.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na FB:

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Łamię mity IŻŻ, nie polecam jedzenia ryżu i kurczaka oraz liczenia kalorii… Jak na tym wychodzę? Jak to się mówi – niech efekty same się bronią.

Dzisiaj stanęłam na wagę z ciekawości, bo ostatnio śmiałam się, że rośnie mi masa. Moje wyniki: 16% tkanki tłuszczowej, 26,8 kg mięśni (dane: waga – 58 kg, wzrost – 166 cm, wiek – 42 lata).

Mamy w poradni Ajwen analizator składu ciała InBody770.

W swojej praktyce dietetyka klinicznego oglądam codziennie różne wyniki składu ciała, w tym osób trenujących, robiących masę czy też chorych.

Gdy porównuję swoje wyniki, wiem, że jest bardzo dobrze!

Co robię?

  • Jem 3 posiłki dziennie.
  • Moje śniadanie w 90% jest białkowo-tłuszczowe (czasami zmieniam zdanie). Zwykle jem jaja, parówki.
  • Obiad jest zazwyczaj łączony, jednak z przewagą białka.
  • Kolacje są zwykle węglowodanowe, np. chleb żytni.
  • Nie liczę makroskładników ani kalorii, kieruję się intuicją.
  • Nie łykam fit-proszków typu białko, aminokwasy czy carbo.
  • Słodycze u mnie to rzadkość, choć bywają.
  • Podjadanie – też rzadko się zdarza.
  • Nie ćwiczę niczego regularnie. Jak mam ochotę, to uprawiam marszobiegi (4–6 km). Jak mam czas i możliwości, to idę na spacer albo w międzyczasie gimnastykuję się w domu (np. podczas robienia śniadania).
  • Niestety dużo czasu spędzam w pozycji siedzącej (gabinet, studenci, praca komputerowa), więc tym bardziej wykorzystuję każdą okazję na ruch.
  • Dbam o styl życia (pisałam o tym w tym tekście).

To ja i mój brzuch:

To moja dzisiejsza analiza składu ciała:

 Normy procentowe:

Trochę inne parametry, bo inna waga (mniej dokładna): widoczny wzrost mięśni, spadek tkanki tłuszczowej (włączyłam tylko trochę gimnastyki, zmniejszyłam nieco ilość węglowodanów, bo wtedy faktycznie jadłam je częściej, pracowałam w domu i podjadałam):

Analiza składu ciała osoby trenującej cztery razy w tygodniu na siłowni (kobieta, 160 cm, insulinooporność):

Analiza składu ciała osoby o przeciętnej aktywności (kobieta, 166 cm, choroba autoimmunizacyjna, widoczny stan zapalny):

WNIOSEK: Czasami proste rozwiązania są lepsze.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na FB:

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
2 maja 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cała prawda o węglowodanach

Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…

WIĘCEJ >

Truskawki – co w sobie kryją?

Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie…

WIĘCEJ >
jaja, jajka, skorupki

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).

WIĘCEJ >
Dlaczego tyję po 40

Dlaczego tyję po 40., choć jem tyle samo? Tajemnice metabolizmu kobiet

Wiele kobiet po 40. roku życia zauważa, że zaczyna przybierać na wadze pomimo jakichkolwiek zmian w sposobie odżywiania. „Dlaczego tyję po 40.?” – to jedno z najczęściej zadawanych przez nie pytań. Najczęściej wini się za…

WIĘCEJ >