fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Angry Birds – ziemniaki z pulpecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84272d37-4e74-4c6f-b180-669882df40fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Angry Birds – ziemniaki z pulpecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Oliwki kroimy w paski i kółka
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt brwi i skrzydeł
  • Mozzarellę kroimy w małe kółka
  • Z sera żółtego wycinamy kawałki na kształt pyszczków
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Papryka czerwona (16 g)
  • Ser Mozzarella (16 g)
  • Ser żółty (16 g)
  • Oliwki czarne (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z jałowcem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie zawartość garnka przenosimy do miski Mięso kroimy…

WIĘCEJ >

Risotto z wędzonym kurczakiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę…

WIĘCEJ >

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Serowo-szpinakowe muszelki

Szpinak grubo siekamy i przenosimy do miski Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski ze szpinakiem Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na…

WIĘCEJ >