fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Angry Birds – ziemniaki z pulpecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84272d37-4e74-4c6f-b180-669882df40fa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Angry Birds – ziemniaki z pulpecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Oliwki kroimy w paski i kółka
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt brwi i skrzydeł
  • Mozzarellę kroimy w małe kółka
  • Z sera żółtego wycinamy kawałki na kształt pyszczków
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Papryka czerwona (16 g)
  • Ser Mozzarella (16 g)
  • Ser żółty (16 g)
  • Oliwki czarne (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…

WIĘCEJ >

Wolnowarzony schab z warzywami

Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.  Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy

WIĘCEJ >