fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica – ptaszek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9c0a053e-6cbd-45a8-b8a1-28ffccc9016f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajecznica – ptaszek

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Następnie przenosimy boczek na talerz
  • Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Paprykę kroimy na kawałki (wycinamy uszka, nosek i nóżki)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałki (wycinamy skrzydełka)
  • Gotową jajecznicę przenosimy na talerz z boczkiem i posypujemy sezamem, a następnie układamy warzywa na wzór ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych posiłków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Papryka żółta (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Awokado (10 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Kurczak cytrynowo-imbirowy

Imbir obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy imbir i smażymy przez ok. 30 sek. Wlewamy wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodajemy cukier i zagotowujemy Następnie…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >