fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica – ptaszek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9c0a053e-6cbd-45a8-b8a1-28ffccc9016f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jajecznica – ptaszek

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Następnie przenosimy boczek na talerz
  • Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Paprykę kroimy na kawałki (wycinamy uszka, nosek i nóżki)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałki (wycinamy skrzydełka)
  • Gotową jajecznicę przenosimy na talerz z boczkiem i posypujemy sezamem, a następnie układamy warzywa na wzór ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych posiłków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Papryka żółta (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Awokado (10 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i…

WIĘCEJ >

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Jaja, boczek, awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek (żółtko powinno pozostać płynne) Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy…

WIĘCEJ >