fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki imbirowo-gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c654147d0-a875-439f-a5db-30275b60d48b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki imbirowo-gruszkowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia babeczek lekko natłuszczamy
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy jogurt oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do rondla wkładamy miód i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, a gdy zacznie pachnieć i pojawi się w nim piana – ściągamy z go z kuchenki (uważamy aby nie przypalić miodu)
  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę
  • Do miski z mąką dodajemy mieszankę jogurtową oraz gruszki i krótko mieszamy
  • Następnie wlewamy gorący miód i ponownie krótko mieszamy
  • Ciasto nakładamy do zagłębień w formie i pieczemy przez ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)
  • Po tym czasie odstawiamy babeczki na ok. 5 minut, po czym wykładamy je na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Smakołyki z owocami i orzechami

Na blasze układamy papierowe foremki do babeczek Orzechy, płatki i skórkę drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Tłuszcz rozpuszczamy w mikrofalówce, przelewamy do miski z orzechami i mieszamy Do każdej foremki nakładamy masę, po…

WIĘCEJ >