fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki imbirowo-gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c654147d0-a875-439f-a5db-30275b60d48b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki imbirowo-gruszkowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia babeczek lekko natłuszczamy
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy jogurt oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do rondla wkładamy miód i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, a gdy zacznie pachnieć i pojawi się w nim piana – ściągamy z go z kuchenki (uważamy aby nie przypalić miodu)
  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę
  • Do miski z mąką dodajemy mieszankę jogurtową oraz gruszki i krótko mieszamy
  • Następnie wlewamy gorący miód i ponownie krótko mieszamy
  • Ciasto nakładamy do zagłębień w formie i pieczemy przez ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)
  • Po tym czasie odstawiamy babeczki na ok. 5 minut, po czym wykładamy je na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem

Klopsy Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy Następnie gotujemy groch we wrzącej wodzie (proporcja 1:5) przez ok. 30-40 minut (groch powinien być zupełnie miękki i rozpadać…

WIĘCEJ >

Śniadanie dla zakochanych

Marchew z ziemniakiem obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Z marchewki, ziemniaka i buraka wykrawamy serduszka (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnej wykrawaczki) Szczypiorek…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z roszponką

Ziemniaki oskrobujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), po czym odcedzamy Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki Szczypiorek drobno posiekać Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski…

WIĘCEJ >

Zapiekana cukinia z serem i oliwkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Ser kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez…

WIĘCEJ >