fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki imbirowo-gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c654147d0-a875-439f-a5db-30275b60d48b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki imbirowo-gruszkowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia babeczek lekko natłuszczamy
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy jogurt oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Do rondla wkładamy miód i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, a gdy zacznie pachnieć i pojawi się w nim piana – ściągamy z go z kuchenki (uważamy aby nie przypalić miodu)
  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę
  • Do miski z mąką dodajemy mieszankę jogurtową oraz gruszki i krótko mieszamy
  • Następnie wlewamy gorący miód i ponownie krótko mieszamy
  • Ciasto nakładamy do zagłębień w formie i pieczemy przez ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)
  • Po tym czasie odstawiamy babeczki na ok. 5 minut, po czym wykładamy je na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki czekoladowo-bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny Do robota (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z granolą i orzechami pekan

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jajo wybijamy na (…)

WIĘCEJ >

Babeczki waniliowo-pistacjowe

Orzechy drobno mielimy (np. w blenderze) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z jagodami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i mieszamy Do (…)

WIĘCEJ >

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się (…)

WIĘCEJ >