Babeczki imbirowo-gruszkowe
Babeczki imbirowo-gruszkowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia babeczek lekko natłuszczamy
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) oraz cukier i mieszamy
- Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy jogurt oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Do rondla wkładamy miód i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, a gdy zacznie pachnieć i pojawi się w nim piana – ściągamy z go z kuchenki (uważamy aby nie przypalić miodu)
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę
- Do miski z mąką dodajemy mieszankę jogurtową oraz gruszki i krótko mieszamy
- Następnie wlewamy gorący miód i ponownie krótko mieszamy
- Ciasto nakładamy do zagłębień w formie i pieczemy przez ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)
- Po tym czasie odstawiamy babeczki na ok. 5 minut, po czym wykładamy je na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Gruszka (260 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Miód lipowy (72 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselka z orzechami
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…
WIĘCEJ >Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Smakołyki z owocami i orzechami
Na blasze układamy papierowe foremki do babeczek Orzechy, płatki i skórkę drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Tłuszcz rozpuszczamy w mikrofalówce, przelewamy do miski z orzechami i mieszamy Do każdej foremki nakładamy masę, po…
WIĘCEJ >