fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki czekoladowo-bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84cb56b9-0f4a-41db-b04d-fa7dfcd10411
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki czekoladowo-bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny
  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy (1/3 bananów odkładamy)
  • Do miski z bananami wkładamy tłuszcz, dolewamy jajo oraz maślankę i całość mieszamy
  • Mieszankę bananową przenosimy do robota kuchennego i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników (nie miksujemy zbyt długo, ponieważ zbyt długie miksowanie sprawi, że babeczki będą twarde)
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dosypujemy do masy i mieszamy
  • Ciasto nakładamy o foremek i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Po ostygnięciu babeczek odkrawamy górę
  • Pozostałego banana przenosimy do miski, dodajemy ser oraz cukier puder i mieszamy na jednolitą masę
  • Na każdą babeczkę nakładamy masę bananową i przykrywamy odciętym wierzchołkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (360 g)
  • Mąka orkiszowa (195 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Babeczki z Yorkshire

Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Do miski przesiewamy mąkę i sól, mieszamy, a następnie formujemy zagłębienie Dodajemy jaja i mieszamy Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęste ciasto i odstawiamy na…

WIĘCEJ >

Piersi kurczaka z kminem rzymskim

Mięso kroimy w paski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin, chili, sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa…

WIĘCEJ >

Kokosowe ciasto pekanowe-klonowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wlewamy tłuszcz i mleko, dodajemy cukier, przyprawy (sól) i syrop klonowy, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do…

WIĘCEJ >

Oregońskie małże na parze

Małże oczyszczamy z piasku i zanieczyszczeń pod strumieniem zimnej wody Oczyszczone małże kładziemy na wkładce do gotowania na parze, a wkładkę na garnku Do garnka nalewamy tyle wody, ile potrzeba do pokrycia dna koszyka Garnek…

WIĘCEJ >