fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki czekoladowo-bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84cb56b9-0f4a-41db-b04d-fa7dfcd10411
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki czekoladowo-bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny
  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy (1/3 bananów odkładamy)
  • Do miski z bananami wkładamy tłuszcz, dolewamy jajo oraz maślankę i całość mieszamy
  • Mieszankę bananową przenosimy do robota kuchennego i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników (nie miksujemy zbyt długo, ponieważ zbyt długie miksowanie sprawi, że babeczki będą twarde)
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dosypujemy do masy i mieszamy
  • Ciasto nakładamy o foremek i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Po ostygnięciu babeczek odkrawamy górę
  • Pozostałego banana przenosimy do miski, dodajemy ser oraz cukier puder i mieszamy na jednolitą masę
  • Na każdą babeczkę nakładamy masę bananową i przykrywamy odciętym wierzchołkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (360 g)
  • Mąka orkiszowa (195 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasteczka z orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie Jaja wybijamy do…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Jagnięcina curry

Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i…

WIĘCEJ >

Wątróbka z rukolą i malinami z dodatkiem fasolki szparagowej

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Połowę ilości malin blendujemy na jednolitą konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w plastry Na patelni…

WIĘCEJ >