Babeczki czekoladowo-bananowe
Babeczki czekoladowo-bananowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny
- Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy (1/3 bananów odkładamy)
- Do miski z bananami wkładamy tłuszcz, dolewamy jajo oraz maślankę i całość mieszamy
- Mieszankę bananową przenosimy do robota kuchennego i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników (nie miksujemy zbyt długo, ponieważ zbyt długie miksowanie sprawi, że babeczki będą twarde)
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dosypujemy do masy i mieszamy
- Ciasto nakładamy o foremek i pieczemy przez ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Po ostygnięciu babeczek odkrawamy górę
- Pozostałego banana przenosimy do miski, dodajemy ser oraz cukier puder i mieszamy na jednolitą masę
- Na każdą babeczkę nakładamy masę bananową i przykrywamy odciętym wierzchołkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Banan (360 g)
- Mąka orkiszowa (195 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasteczka z orzechami pekan
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Mąką przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie Jaja wybijamy do…
WIĘCEJ >Brukselka duszona z wędzonką
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…
WIĘCEJ >Jagnięcina curry
Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy (kmin i chili) i całość dokładnie blendujemy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i…
WIĘCEJ >Wątróbka z rukolą i malinami z dodatkiem fasolki szparagowej
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Połowę ilości malin blendujemy na jednolitą konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w plastry Na patelni…
WIĘCEJ >