fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki z owocami leśnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06edc00c-9af9-4aeb-bd18-222097c0cf07
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki z owocami leśnymi

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremkę na muffiny lekko smarujemy tłuszczem
  • Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu
  • Następnie odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Do miski przelewamy rozpuszczony tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jajo, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy mokre składniki i całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły (w cieście powinny zostać małe grudki)
  • Dodajemy owoce (kilka zostawiamy do dekoracji) i całość delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do foremki
  • Na wierzchu babeczek układamy odłożone owoce, wciskając je lekko w ciasto
  • Foremkę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki urosną i zrobią się z wierzchu złociste)
  • Gotowe babeczki posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Malina mrożona (75 g)
  • Borówka mrożona (75 g)
  • Masło (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Jeżyna mrożona (50 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki wołowe z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą…

WIĘCEJ >

Kalafior z sosem serowym

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli) Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 6-7 minut Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >