Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
- Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut
- Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – odkładamy rondel do ostygnięcia
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy
- W środku mąki formujemy zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, dolewamy mleko oraz ostudzony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Wlewamy płynne składniki do zagłębienia w mącę i mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto było nieco grudkowate
- Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
- Ciasto przenosimy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
- Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut, a następnie wyciągamy z foremek i przenosimy na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek i muffinów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Jogurt naturalny (250 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Kisiel truskawkowy
Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki Następnie przenosimy truskawki do rondla, wlewamy wodę (2/3 ilości) i sok z cytryny, dodajemy słodzik i podgrzewamy przez ok. 5-6 minut Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i…
WIĘCEJ >Kokosowe muffinki miodowe
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >