fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57b3cbf9-999b-4540-90e7-d327583b4dea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – odkładamy rondel do ostygnięcia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy
  • W środku mąki formujemy zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, dolewamy mleko oraz ostudzony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Wlewamy płynne składniki do zagłębienia w mącę i mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto było nieco grudkowate
  • Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut, a następnie wyciągamy z foremek i przenosimy na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek i muffinów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Jogurt naturalny (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Łyżka drewniana, Miska, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Kisiel truskawkowy

Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki Następnie przenosimy truskawki do rondla, wlewamy wodę (2/3 ilości) i sok z cytryny, dodajemy słodzik i podgrzewamy przez ok. 5-6 minut Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki miodowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >