fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57b3cbf9-999b-4540-90e7-d327583b4dea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – odkładamy rondel do ostygnięcia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy
  • W środku mąki formujemy zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, dolewamy mleko oraz ostudzony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Wlewamy płynne składniki do zagłębienia w mącę i mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto było nieco grudkowate
  • Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut, a następnie wyciągamy z foremek i przenosimy na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek i muffinów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Jogurt naturalny (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Łyżka drewniana, Miska, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z krewetkami i szparagami

Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Zieleninę grubo…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Jogurt naturalny z musem owocowym

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >