Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
- Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut
- Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – odkładamy rondel do ostygnięcia
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i dokładnie mieszamy
- W środku mąki formujemy zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, dolewamy mleko oraz ostudzony tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Wlewamy płynne składniki do zagłębienia w mącę i mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto było nieco grudkowate
- Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
- Ciasto przenosimy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
- Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut, a następnie wyciągamy z foremek i przenosimy na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek i muffinów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Jogurt naturalny (250 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z krewetkami i szparagami
Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Zieleninę grubo…
WIĘCEJ >Ziemniaczany miś
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…
WIĘCEJ >Jogurt naturalny z musem owocowym
Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >