fbpx
logo
Szukaj
open close

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca532c879-a9f1-4502-bafe-f89210bba870
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Przygotowanie

  • Najpierw masa bananowa:
  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę
  • Obieramy banany
  • Kroimy w kawałki i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy 
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny 
  • W tym czasie robimy spody ciastek
  • Wiórki kokosowe wsypujemy do miski 
  • Dodajemy łój
  • Dodajemy ¼ szklanki wrzątku 
  • Dodajemy miód
  • Mieszamy rękami, aż uzyskamy masę, która będzie się kleić, będzie miękka i łatwo się będzie układać w foremkach
  • Bierzemy foremki do muffinek
  • Do jakiejś miseczki/ talerza wlewamy ½ szklanki ciepłej wody
  • Nakładamy łyżkę ciasta do foremki 
  • Moczymy dwa palce, wskazujący i środkowy i ugniatamy naszą masę w foremce tak, żeby wypełnić foremkę 
  • Wkładamy foremki wyłożone ciastem do zamrażarki na 30 minut
  • Wyjmujemy foremki i nożem na około podważamy foremkę i wyjmujemy gotowe ciastko 
  • Następnie do każdego ciastka nakładamy po 2 łyżki musu bananowego 
  • Dekorujemy świeżymi owocami i ozdabiamy miętą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Najlepsze foremki są silikonowe, ponieważ łatwo wyjmiemy z nich ciastko.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Banan (świeży) (360 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Wołowina łój (90 g)
  • Jeżyna (świeża) (60 g)
  • Malina (świeża) (60 g)
  • Woda (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Czajnik, Deska, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >