Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami
Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami
Przygotowanie
- Najpierw masa bananowa:
- Zagotowujemy wodę w czajniku
- Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty
- Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę
- Obieramy banany
- Kroimy w kawałki i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować, dolewamy wodę z żelatyną
- Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy
- Blendujemy na gładką masę
- Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny
- W tym czasie robimy spody ciastek
- Wiórki kokosowe wsypujemy do miski
- Dodajemy łój
- Dodajemy ¼ szklanki wrzątku
- Dodajemy miód
- Mieszamy rękami, aż uzyskamy masę, która będzie się kleić, będzie miękka i łatwo się będzie układać w foremkach
- Bierzemy foremki do muffinek
- Do jakiejś miseczki/ talerza wlewamy ½ szklanki ciepłej wody
- Nakładamy łyżkę ciasta do foremki
- Moczymy dwa palce, wskazujący i środkowy i ugniatamy naszą masę w foremce tak, żeby wypełnić foremkę
- Wkładamy foremki wyłożone ciastem do zamrażarki na 30 minut
- Wyjmujemy foremki i nożem na około podważamy foremkę i wyjmujemy gotowe ciastko
- Następnie do każdego ciastka nakładamy po 2 łyżki musu bananowego
- Dekorujemy świeżymi owocami i ozdabiamy miętą
Rady dietetyka
Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.
Uwagi
Najlepsze foremki są silikonowe, ponieważ łatwo wyjmiemy z nich ciastko.
Autor
Lista składników
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)
- 90 g łoju wołowego (ewentualnie oleju kokosowego)
- 3 banany (360 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
- 4 łyżki mrożonych lub świeżych malin (60 g)
- 4 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….
WIĘCEJ >Roladki z bakłażana i twarogu
Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >