fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca532c879-a9f1-4502-bafe-f89210bba870

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Przygotowanie

  • Najpierw masa bananowa:
  • Zagotowujemy wodę w czajniku
  • Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę
  • Obieramy banany
  • Kroimy w kawałki i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować, dolewamy wodę z żelatyną
  • Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy 
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny 
  • W tym czasie robimy spody ciastek
  • Wiórki kokosowe wsypujemy do miski 
  • Dodajemy łój
  • Dodajemy ¼ szklanki wrzątku 
  • Dodajemy miód
  • Mieszamy rękami, aż uzyskamy masę, która będzie się kleić, będzie miękka i łatwo się będzie układać w foremkach
  • Bierzemy foremki do muffinek
  • Do jakiejś miseczki/ talerza wlewamy ½ szklanki ciepłej wody
  • Nakładamy łyżkę ciasta do foremki 
  • Moczymy dwa palce, wskazujący i środkowy i ugniatamy naszą masę w foremce tak, żeby wypełnić foremkę 
  • Wkładamy foremki wyłożone ciastem do zamrażarki na 30 minut
  • Wyjmujemy foremki i nożem na około podważamy foremkę i wyjmujemy gotowe ciastko 
  • Następnie do każdego ciastka nakładamy po 2 łyżki musu bananowego 
  • Dekorujemy świeżymi owocami i ozdabiamy miętą

Rady dietetyka

Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.

Uwagi

Najlepsze foremki są silikonowe, ponieważ łatwo wyjmiemy z nich ciastko.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu pszczelego (12 g)
  • 90 g łoju wołowego (ewentualnie oleju kokosowego)
  • 3 banany (360 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych malin (60 g)
  • 4 łyżki mrożonych lub świeżych jeżyn (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >