Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wsypujemy cukier, dodajemy roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny i ucieramy mikserem
- Stopniowo dodajemy jaja i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka
- Dodajemy jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy
- Kilka malin pozostawiamy do dekoracji, a pozostałe wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy
- Masę przenosimy łyżką do formy i każdą babeczkę dekorujemy maliną
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki będą lekko złote z wierzchu)
- Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Do miski wsypujemy cukier puder, dolewamy sok z cytryny oraz wodę i całość dokładnie mieszamy na gładką masę
- Babeczki skrapiamy powstałym lukrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jogurt kokosowy z cukrem (150 g)
- Malina (150 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Woda (30 ml)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż po tajsku z kurczakiem
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy sos…
WIĘCEJ >Kotlety z pomarańczową glazurą
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Sos guacamole z chlebkiem pita
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Awokado kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie awokado obieramy i wkładamy miąższ do miski Dodajemy sok z limonki i całość rozgniatamy widelcem, aby powstała pasta Pomidora kroimy…
WIĘCEJ >