Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wsypujemy cukier, dodajemy roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny i ucieramy mikserem
- Stopniowo dodajemy jaja i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka
- Dodajemy jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy
- Kilka malin pozostawiamy do dekoracji, a pozostałe wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy
- Masę przenosimy łyżką do formy i każdą babeczkę dekorujemy maliną
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki będą lekko złote z wierzchu)
- Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Do miski wsypujemy cukier puder, dolewamy sok z cytryny oraz wodę i całość dokładnie mieszamy na gładką masę
- Babeczki skrapiamy powstałym lukrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jogurt kokosowy z cukrem (150 g)
- Malina (150 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Woda (30 ml)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Francuskie tosty z cynamonem
Bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) kroimy w plastry Banany obieramy i kroimy w plasterki Nektarynki kroimy w plasterki (pestki usuwamy) Do miski wybijamy jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon, dolewamy mleko i całość dokładnie…
WIĘCEJ >Koktajl truskawkowo-bananowy
Banana obieramy, a z truskawek usuwamy szypułki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy
WIĘCEJ >Kulki z nerkowców
Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce
WIĘCEJ >