fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki waniliowo-pistacjowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb15719c1-b327-4dae-a961-799f3317ed1e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki waniliowo-pistacjowe

Przygotowanie

  • Orzechy drobno mielimy (np. w blenderze)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i zacznie skwierczeć – wtedy gotujemy go przez ok. 5 minut i ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i mieszamy ją z orzechami
  • Białka lekko ubijamy (tak aby utworzona piana nie była sztywna)
  • Następnie wlewamy pianę do miski z mąką, dodajemy ekstrakt z wanilii oraz tłuszcz i łączymy składniki na gładką masę
  • Masę nakładamy do formy, wypełniając zagłębienia do 3/4 wysokości i pieczemy babeczki przez ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut
  • Po tym czasie pozostawiamy babeczki jeszcze na ok. 5 minut w formie, po czym wykładamy na metalowy ruszt, aby ostygły
  • Przed podaniem oprószamy babeczki cukrem pudem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier puder (trzcinowy) (300 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Jajo białko (150 g)
  • Migdał (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Mąka orkiszowa (45 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka na muffiny, Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Niebanalne kotlety z indyka

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie…

WIĘCEJ >

Delikatne zawijaski z cielęciny

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem, a następnie nakładamy szynkę, ser i szpinak Następnie zwijamy mięso w roladki i spinamy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >