fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki z mięsem i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf334cf5-226f-43a3-ac4b-0444e7bdbad2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki z mięsem i cebulą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Natłuszczamy otwory w formie do muffinów
  • Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy
  • Dna i brzegi otworów wykładamy rozwałkowanym chlebem, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 5-10 minut
  • Pozostałą ilość chleba wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy
  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski, dodajemy mięso, jajo, passatę, zieleninę, rozdrobniony chleb oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Gotowy farsz nakładamy do podpieczonych babeczek i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (210 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
  • Passata pomidorowa (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasteczka ze słodką kukurydzą

Paprykę kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Cebulę obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Kukurydzę odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Owocowa palma

Kiwi obieramy i jedną połowę kroimy w plastry, a drugą w drobną kostkę Poziomki kroimy na pół Banana kroimy w pół plastry Wszystkie owoce układamy na talerzy na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >