Babeczki z mięsem i cebulą
Babeczki z mięsem i cebulą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Natłuszczamy otwory w formie do muffinów
- Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy
- Dna i brzegi otworów wykładamy rozwałkowanym chlebem, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 5-10 minut
- Pozostałą ilość chleba wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Boczek kroimy w drobną kostkę
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski, dodajemy mięso, jajo, passatę, zieleninę, rozdrobniony chleb oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Gotowy farsz nakładamy do podpieczonych babeczek i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (250 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (210 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
- Passata pomidorowa (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasteczka ze słodką kukurydzą
Paprykę kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Cebulę obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Kukurydzę odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i całość dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado
Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Owocowa palma
Kiwi obieramy i jedną połowę kroimy w plastry, a drugą w drobną kostkę Poziomki kroimy na pół Banana kroimy w pół plastry Wszystkie owoce układamy na talerzy na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >