fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki z mięsem i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccf334cf5-226f-43a3-ac4b-0444e7bdbad2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki z mięsem i cebulą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Natłuszczamy otwory w formie do muffinów
  • Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy
  • Dna i brzegi otworów wykładamy rozwałkowanym chlebem, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 5-10 minut
  • Pozostałą ilość chleba wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy
  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski, dodajemy mięso, jajo, passatę, zieleninę, rozdrobniony chleb oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Gotowy farsz nakładamy do podpieczonych babeczek i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (210 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (45 g)
  • Passata pomidorowa (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babeczki jajeczne z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Boczek kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z suszonymi pomidorami

Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem (…)

WIĘCEJ >

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się (…)

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek (…)

WIĘCEJ >