Babeczki z serem i cebulą
Babeczki z serem i cebulą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem
- Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach ok. 11 cm x 13 cm i wykładamy nimi dno oraz boki wgłębień, smarując poszczególne odrobiną rozpuszczonego tłuszczu
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski z serem dolewamy mleko, wybijamy jaja, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy
- Następnie zawartość miski dodajemy do cebuli i ponownie dokładnie mieszamy
- Farsz nakładamy do babeczek i pieczemy przez ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Cebula (420 g)
- Ser żółty (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Ciasto Filo (180 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką
Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę
WIĘCEJ >Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Fishburgery
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >