fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki ryżowo-grzybowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c020d1f30-c8c0-4eb4-bbac-64a753bad04a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki ryżowo-grzybowe

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, dodajemy przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż pieczarki zmiękną)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do osobnej miski, dodajemy ryż oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Do trzeciej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz przyprawy (pieprz) i roztrzepujemy
  • Następnie dodajemy mieszaninę jajek do miski z pieczarkami i dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki zabiorą złocistego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Do babeczek możesz dodać więcej, ulubionych składników np. świeżą zieleninę w postaci szpinaku.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl na powitanie dnia

Sok, jogurt i owoce wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Po tym czasie do blendera wlewamy sok oraz jogurt i blendujemy przez kilka sekund Dodajemy otręby i ponownie blendujemy do momentu dokładnego połączenia się…

WIĘCEJ >

Udka w pomidorach i rozmarynie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy…

WIĘCEJ >

Mięso, ser, jaja, boczek

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Jaja gotujemy we…

WIĘCEJ >

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >