fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki ryżowo-grzybowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c020d1f30-c8c0-4eb4-bbac-64a753bad04a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki ryżowo-grzybowe

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem
  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby, dodajemy przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż pieczarki zmiękną)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do osobnej miski, dodajemy ryż oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Do trzeciej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz przyprawy (pieprz) i roztrzepujemy
  • Następnie dodajemy mieszaninę jajek do miski z pieczarkami i dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i posypujemy z wierzchu pozostałym serem, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż babeczki zabiorą złocistego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Do babeczek możesz dodać więcej, ulubionych składników np. świeżą zieleninę w postaci szpinaku.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wieprzowina po marokańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >