fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki z wieprzowiną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-369
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki z wieprzowiną

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z boczkiem
  • Do miski dodajemy mięso, wino oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Zagłębienia w formie do muffinów smarujemy tłuszczem
  • Z lodówki wyciągamy farsz i odkładamy na ok. 30 minut
  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być dobrze schłodzony) i przenosimy do rondla
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy tłuszcz i mieszamy drewnianą łyżką, aby powstało miękkie ciasto
  • Z ciasta formujemy kulę, którą następnie dzielimy na części
  • Każdą część ciasta zawijamy w folię (aby zatrzymać ciepło)
  • Z każdego kawałka ciasta odcinamy 1/4 (do przykrycia babeczek), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wciskamy do zagłębień w formie
  • Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie odciskamy z jabłka nadmiar soku, przenosimy do miski z mięsem i całość dokładnie mieszamy
  • Farsz nakładamy do babeczek i przykrywamy pozostałym ciastem
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Wierzch babeczek smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (600 g)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Masło (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Wino czerwone wytrawne (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Lodówka, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….

WIĘCEJ >