fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki z wieprzowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e687c61-9fe7-4472-957b-c6cc00178f98
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki z wieprzowiną

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z boczkiem
  • Do miski dodajemy mięso, wino oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Zagłębienia w formie do muffinów smarujemy tłuszczem
  • Z lodówki wyciągamy farsz i odkładamy na ok. 30 minut
  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być dobrze schłodzony) i przenosimy do rondla
  • Dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy tłuszcz i mieszamy drewnianą łyżką, aby powstało miękkie ciasto
  • Z ciasta formujemy kulę, którą następnie dzielimy na części
  • Każdą część ciasta zawijamy w folię (aby zatrzymać ciepło)
  • Z każdego kawałka ciasta odcinamy 1/4 (do przykrycia babeczek), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wciskamy do zagłębień w formie
  • Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie odciskamy z jabłka nadmiar soku, przenosimy do miski z mięsem i całość dokładnie mieszamy
  • Farsz nakładamy do babeczek i przykrywamy pozostałym ciastem
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Wierzch babeczek smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Babeczki możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina mięso mielone (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Wino czerwone wytrawne (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Lodówka, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica, parówki i boczek

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Rozgrzewamy osobną patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy kakao, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Dodajemy banana oraz…

WIĘCEJ >

Smażony makaron imbirowo- czosnkowy

Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…

WIĘCEJ >

Śliwki pod pierzynką

Śliwki kroimy na ćwiartki (pestki usuwamy) i przenosimy do misek Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >