fbpx
logo
Szukaj
open close

Babka z rodzynkami i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcbd7910-0d74-45eb-ac97-414f9de2f95b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babka z rodzynkami i migdałami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana
  • Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie ciepłe, a następnie odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dokładnie łączymy
  • Wsypujemy szklankę mąki, mieszamy, po czym dodajemy drożdże, ciepłe mleko, skórkę z cytryny, płatki migdałowe, rodzynki oraz pozostałą mąkę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy elastyczne ciasto
  • Jeśli jest potrzeba – dosypujemy jeszcze trochę mąki
  • Ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie
  • Następnie przenosimy je do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do babki lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto delikatnie przenosimy do formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut
  • Babkę pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (550 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Płatki migdałowe (100 g)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do babki, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babka ziemniaczana

Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy (…)

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko (…)

WIĘCEJ >