fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka z rodzynkami i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdcbd7910-0d74-45eb-ac97-414f9de2f95b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babka z rodzynkami i migdałami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy drożdże, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż pojawi się piana
  • Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż będzie ciepłe, a następnie odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dokładnie łączymy
  • Wsypujemy szklankę mąki, mieszamy, po czym dodajemy drożdże, ciepłe mleko, skórkę z cytryny, płatki migdałowe, rodzynki oraz pozostałą mąkę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy elastyczne ciasto
  • Jeśli jest potrzeba – dosypujemy jeszcze trochę mąki
  • Ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie
  • Następnie przenosimy je do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do babki lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto delikatnie przenosimy do formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut
  • Babkę pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (550 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Płatki migdałowe (100 g)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do babki, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem

Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – słonik

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Melona obieramy i wycinamy z…

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >