fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka bananowo – cytrynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Babka bananowo – cytrynowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  • Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
  • Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
  • Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
  • Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
  • Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
  • Blendując dodajemy po jednym bananie
  • Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
  • Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
  • Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
  • Wkładamy do piekarnika na 50 min.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z foremki.

Rady dietetyka

1 porcja kawałka ciasta to około 200 g.

Uwagi

Możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczonym masłem kokosowym. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami oraz migdałami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 4 banany (480 g)
  • 1 płaska łyżka miodu (25 g)
  • 10 łyżek mąki jaglanej (100 g)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 1 cytryna (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >