fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka bananowo – cytrynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Babka bananowo – cytrynowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  • Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
  • Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
  • Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
  • Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
  • Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
  • Blendując dodajemy po jednym bananie
  • Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
  • Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
  • Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
  • Wkładamy do piekarnika na 50 min.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z foremki.

Uwagi

Jeśli używasz silikonowej foremki – nie wykładaj jej papierem do pieczenia.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (świeży) (480 g)
  • Jajo kurze rozm. M (255 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
  • Mąka jaglana (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >