fbpx
logo
Szukaj
open close

Babka bananowo – cytrynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-2-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babka bananowo – cytrynowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  • Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
  • Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
  • Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
  • Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
  • Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
  • Blendując dodajemy po jednym bananie
  • Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
  • Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
  • Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
  • Wkładamy do piekarnika na 50 min.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z foremki.

Uwagi

Jeśli używasz silikonowej foremki – nie wykładaj jej papierem do pieczenia.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
  • Mąka jaglana (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z brokułu z płatkami migdałowymi i bazylią

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >