Babka bananowo – cytrynowa
Babka bananowo – cytrynowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
- Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
- Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
- Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
- Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
- Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
- Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
- Blendując dodajemy po jednym bananie
- Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
- Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
- Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
- Wkładamy do piekarnika na 50 min.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
- Wyjmujemy ciasto z foremki.
Uwagi
Jeśli używasz silikonowej foremki – nie wykładaj jej papierem do pieczenia.
Autor
Lista składników
- Banan (świeży) (480 g)
- Jajo kurze rozm. M (255 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
- Mąka jaglana (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…
WIĘCEJ >