Babka bananowo – cytrynowa
Babka bananowo – cytrynowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
- Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
- Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
- Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
- Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
- Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
- Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
- Blendując dodajemy po jednym bananie
- Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
- Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
- Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
- Wkładamy do piekarnika na 50 min.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
- Wyjmujemy ciasto z foremki.
Rady dietetyka
1 porcja kawałka ciasta to około 200 g.
Uwagi
Możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczonym masłem kokosowym. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami oraz migdałami.
Autor
Lista składników
- 5 jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
- 4 banany (480 g)
- 1 płaska łyżka miodu (25 g)
- 10 łyżek mąki jaglanej (100 g)
- 100 g oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- 1 cytryna (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Burgery w portobello
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…
WIĘCEJ >Hummus pomidorowo-paprykowy
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…
WIĘCEJ >