fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka bananowo – cytrynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-2-6

Babka bananowo – cytrynowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  • Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
  • Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
  • Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
  • Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
  • Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
  • Blendując dodajemy po jednym bananie
  • Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
  • Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
  • Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
  • Wkładamy do piekarnika na 50 min.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z foremki.

Rady dietetyka

1 porcja kawałka ciasta to około 200 g.

Uwagi

Możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczonym masłem kokosowym. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami oraz migdałami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 4 banany (480 g)
  • 1 płaska łyżka miodu (25 g)
  • 10 łyżek mąki jaglanej (100 g)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 1 cytryna (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >