fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c735f3c61-45bf-46f9-bfb5-efdb90ba6191
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania
  • Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach
  • Wymieszać wszystko z ziemniakami, wbić trzy jajka. Doprawić solą i pieprzem, wmieszać rozmaryn
  • Formę do pieczenia lub tortownicy nasmarować masłem. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Por (140 g)
  • Szynka wieprzowa (140 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (90 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka do babki, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Mielonka tyrolska z sarny na sałacie z sosem z granatów

Mielonka Sarninę kroimy w mniejsze kawałki, takie, żeby się zmieściły do maszynki do mięsa Boczek kroimy w kawałki, żeby się dało zmielić Mielimy oba rodzaje mięsa na standardowym sitku Połowę zmielonej masy mielimy jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo

Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika

WIĘCEJ >