fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babka ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c735f3c61-45bf-46f9-bfb5-efdb90ba6191
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Babka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Odlać płyn, ale bez wyciskania
  • Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i pora, poddusić. Pod konie dodać szynkę w małych kawałkach
  • Wymieszać wszystko z ziemniakami, wbić trzy jajka. Doprawić solą i pieprzem, wmieszać rozmaryn
  • Formę do pieczenia lub tortownicy nasmarować masłem. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Por (140 g)
  • Szynka wieprzowa (140 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (90 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka do babki, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >