fbpx
logo
Szukaj
open close

Barszcz czerwony

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7ed7969-3b3a-4b5e-b537-a6db9ed13a70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Barszcz czerwony

Przygotowanie

  • Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) i cebulę obieramy
  • Następnie wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i sól), dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu
  • Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy
  • Wywar przecedzamy, dodajemy do niego buraki, czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut
  • Zupę przecedzamy, dodajemy sok z cytryny, słodzik oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Barszcz możemy podawać z dodatkiem uszek, pasztecików lub krokietów

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia barszczy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Burak (500 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Podgrzybek suszony (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa rybna, jarzynowa

Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >