Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Przygotowanie
- Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) i cebulę obieramy
- Następnie wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i sól), dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu
- Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Czosnek obieramy
- Wywar przecedzamy, dodajemy do niego buraki, czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut
- Zupę przecedzamy, dodajemy sok z cytryny, słodzik oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Barszcz możemy podawać z dodatkiem uszek, pasztecików lub krokietów
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia barszczy.
Autor
Lista składników
- Woda (1500 ml)
- Burak (500 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Podgrzybek suszony (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa rybna, jarzynowa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Gulasz z serc indyczych
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >