fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Barszcz ukraiński

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-11
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości
  • Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę bulionu i dusimy przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w paski
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez ok. 12 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę szatkujemy
  • Do bulionu dodajemy ziemniaki i zagotowujemy, a następnie dodajemy kapustę i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Następnie dodajemy do bulionu zawartość obu patelni, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 1 godz., tak aby smaki się przeżarły
  • Zupę podajemy z kawałkiem mięsa i śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych barszczy oraz zup z buraków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (900 ml)
  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Kapusta biała (400 g)
  • Ćwikła (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Wołowina kości szpikowe (100 g)
  • Śmietana 18% (60 g)
  • Prawdziwe masło (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Cukier trzcinowy (14 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >