fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Barszcz ukraiński

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceca7001a-74ca-4d71-9c03-f81baa63fa9c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości
  • Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę bulionu i dusimy przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w paski
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez ok. 12 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę szatkujemy
  • Do bulionu dodajemy ziemniaki i zagotowujemy, a następnie dodajemy kapustę i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Następnie dodajemy do bulionu zawartość obu patelni, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 1 godz., tak aby smaki się przeżarły
  • Zupę podajemy z kawałkiem mięsa i śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych barszczy oraz zup z buraków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (900 ml)
  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Kapusta biała (400 g)
  • Ćwikła (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Wołowina kości szpikowe (100 g)
  • Śmietana 18% (60 g)
  • Prawdziwe masło (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Cukier trzcinowy (14 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Kurczak z sezamem na słodko

Do miski wlewamy tłuszcz (olej) i sos sojowy, dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wkładamy mięso, polewamy 2/3 ilości marynaty i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 2…

WIĘCEJ >

Sałatkowy przekładaniec

Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…

WIĘCEJ >