Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości
- Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy
- Następnie dolewamy odrobinę bulionu i dusimy przez ok. 15 minut
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w paski
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez ok. 12 minut
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Kapustę szatkujemy
- Do bulionu dodajemy ziemniaki i zagotowujemy, a następnie dodajemy kapustę i całość gotujemy przez ok. 15 minut
- Następnie dodajemy do bulionu zawartość obu patelni, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 15 minut
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 1 godz., tak aby smaki się przeżarły
- Zupę podajemy z kawałkiem mięsa i śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych barszczy oraz zup z buraków.
Autor
Lista składników
- Woda (900 ml)
- Wołowina polędwica (500 g)
- Ziemniak (400 g)
- Kapusta biała (400 g)
- Ćwikła (250 g)
- Marchew (200 g)
- Cebula (200 g)
- Przecier pomidorowy (150 g)
- Wołowina kości szpikowe (100 g)
- Śmietana 18% (60 g)
- Prawdziwe masło (50 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Czosnek (15 g)
- Cukier trzcinowy (14 g)
- Sól kłodawska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Potrawka z bakłażana
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Kurczak z sezamem na słodko
Do miski wlewamy tłuszcz (olej) i sos sojowy, dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wkładamy mięso, polewamy 2/3 ilości marynaty i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 2…
WIĘCEJ >Sałatkowy przekładaniec
Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…
WIĘCEJ >