fbpx
Szukaj
open close

Barszcz ukraiński

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceca7001a-74ca-4d71-9c03-f81baa63fa9c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości
  • Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę bulionu i dusimy przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w paski
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez ok. 12 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę szatkujemy
  • Do bulionu dodajemy ziemniaki i zagotowujemy, a następnie dodajemy kapustę i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Następnie dodajemy do bulionu zawartość obu patelni, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 1 godz., tak aby smaki się przeżarły
  • Zupę podajemy z kawałkiem mięsa i śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych barszczy oraz zup z buraków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (900 ml)
  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Kapusta biała (400 g)
  • Ćwikła z chrzanem (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Przecier pomidorowy (150 g)
  • Wołowina kości szpikowe (100 g)
  • Śmietana 18% (60 g)
  • Masło (50 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Cukier trzcinowy (14 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na (…)

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej (…)

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, (…)

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 (…)

WIĘCEJ >