fbpx
Szukaj
open close

Baton z amarantusem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8256f7d9-ad7f-4ea7-bcef-0f00cba899be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Baton z amarantusem

Przygotowanie

  • Orzechy i owoce suszone drobniej kroimy
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Do orzechów dodajemy płatki owsiane, mieszamy i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy sezam, mieszamy i jeszcze chwilę podpiekamy, uważając, aby nie przypalić składników
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy cukier i miód i podgrzewamy przez ok. 2 minuty, delikatnie mieszając
  • Następnie dodajemy do rondla pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
  • Blachę (najlepiej o wymiarach 12 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy równomiernie masę i odkładamy do ostygnięcia
  • Blachę wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
  • Po tym czasie kroimy batony w prostokąty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batonów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 15
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Miód lipowy (100 g)
  • Daktyl (50 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (50 g)
  • Masło (50 g)
  • Żurawina suszona (40 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sezam biały (30 g)
  • Migdał (25 g)
  • Amarantus ekspandowany (popping) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Batony kokosowo-cytrynowe

Spód Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do ciasta spryskujemy tłuszczem w sprayu (jeśli nie mamy to smarujemy (…)

WIĘCEJ >

Batoniki z suszonych owoców

Wszystkie suszone owoce moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę Dosypujemy wiórki i (…)

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale (…)

WIĘCEJ >