fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Batoniki owocowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98e835db-363b-4052-be51-41d89a595be9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Batoniki owocowe

Przygotowanie

  • Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy.
  • Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić
  • Zalewamy sokiem z cytryny
  • Jeżeli masa nie będzie się kleiła to można dodać 2 łyżki miodu
  • Po połączeniu wszystkiego razem ubijamy masę w foremce/blaszce do pieczenia i wstawiamy do lodówki na parę godzin
  • Po wyjęciu kroimy na prostokąty

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy około 8-10 batoników. Na jedną porcję można zjeść 3.

Uwagi

Cytryna przeciwdziała utlenianiu i czarnieniu owoców.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g jabłek suszonych
  • 1 garść żurawiny (40 g)
  • 1 garść migdałów (30 g)
  • 10 suszonych moreli (100 g)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (12 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
  • 2 łyżki sezamu (20 g)
  • Sok z 1 cytryny (80 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Malakser, Młynek elektryczny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >