fbpx
logo
Szukaj
open close

Batony kokosowo-cytrynowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c26dab71f-a9a6-4c49-971c-88ea1a03db5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Batony kokosowo-cytrynowe

Przygotowanie

Spód

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do ciasta spryskujemy tłuszczem w sprayu (jeśli nie mamy to smarujemy tłuszczem np. olejem kokosowym)
  • Do robota kuchennego wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz cukier i miksujemy do momentu uzyskania bardzo drobnej konsystencji
  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Następnie tłuszcz przelewamy do robota kuchennego i dokładnie mieszamy za pomocą funkcji pulsowania
  • Uzyskaną masę przenosimy do formy i dociskamy łyżką tak, aby była równomierna warstwa
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 14-15 minut
  • Po tym czasie odkładamy formę na ok. 20 minut do ostygnięcia

Nadzienie

  • Do miski wybijamy jaja i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż jaj będą lekkie i puszyste)
  • Dodajemy cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz ekstrakt i dalej miksujemy przez ok. 1 minutę tak, aby składniki się dokładnie połączyły
  • 1/4 ilości masy przenosimy do osobnej miski, dodajemy mąkę i ubijamy
  • Masę z mąką przenosimy do pozostałej masy i ponownie dokładnie ubijamy
  • Tak przygotowane nadzienie wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 17-18 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch będzie suchy)

Polewa

  • W garnku umieszczamy wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy garnek z kuchenki
  • Polewę wylewamy na podpieczony spód z nadzieniem i równomiernie rozprowadzamy
  • Formę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz., a następnie kroimy na batony

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batoników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (165 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (55 g)
  • Wiórki kokosowe (45 g)
  • Cukier trzcinowy (35 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Nadzienie

  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Sok z cytryny (bio) (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Polewa

  • Sok z cytryny (bio) (60 ml)
  • Woda (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Wiórki kokosowe (25 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Batoniki z suszonych owoców

Wszystkie suszone owoce moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę Dosypujemy wiórki i (…)

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale (…)

WIĘCEJ >