Brownie pomidorowe
Brownie pomidorowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji
- Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości
- W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy je z mokrymi i mieszamy
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto przelewamy do formy i umieszczamy w piekarniku na czas około 40-50 minut
- Po tym czasie studzimy i przygotowujemy polewę czekoladową
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie w osobnym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
- Gdy czekolada rozpuści się, wlewamy do niej mleko i mieszamy
- Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy
Rady dietetyka
1 porcja ciasta to około 150 g.
Możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi orzechami lub owocami suszonymi.
Uwagi
Daktyle należy wcześniej zalać wrzątkiem i pozostawić na około 10 minut.
Świeże pomidory warto przed użyciem sparzyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki
Autor
Lista składników
- 3 średniej wielkości pomidory (510 g)
- 1½ dojrzałego banana (ok. 180 g)
- ½ szklanki suszonych daktyli (ok. 125 g)
- ½ szklanki oleju kokosowego (110 g)
- 1 szklanka mąki ryżowej (150 g)
- 2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 95 g)
- ⅓ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 55 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 1 łyżeczka imbiru (4 g)
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z selera
Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….
WIĘCEJ >Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >Koktajl tropikalny
Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >