fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brownie pomidorowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b0ca22b-4bef-4dac-a7ed-22bb7e60d0c7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brownie pomidorowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji
  • Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości
  • W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy je z mokrymi i mieszamy
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto przelewamy do formy i umieszczamy w piekarniku na czas około 40-50 minut
  • Po tym czasie studzimy i przygotowujemy polewę czekoladową
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie w osobnym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
  • Gdy czekolada rozpuści się, wlewamy do niej mleko i mieszamy
  • Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 150 g.

Możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi orzechami lub owocami suszonymi.

Uwagi

Daktyle należy wcześniej zalać wrzątkiem i pozostawić na około 10 minut.

Świeże pomidory warto przed użyciem sparzyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 średniej wielkości pomidory (510 g)
  • 1½ dojrzałego banana (ok. 180 g)
  • ½ szklanki suszonych daktyli (ok. 125 g)
  • ½ szklanki oleju kokosowego (110 g)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (150 g)
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 95 g)
  • ⅓ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 55 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru (4 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka - keksówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Koktajl tropikalny

Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >