fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brownie z batatów i wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e1da841-fd9f-4f19-89aa-1b072dd2102d

Brownie z batatów i wątróbki

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
  • Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
  • Dodajemy do miski obrane banany
  • Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
  • Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
  • Wyciśnij sok z cytryny
  • Dodaj kakao i cynamon
  • Zmiksuj blenderem
  • Wyłóż papierem formę do pieczenia
  • Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min

Czekolada:

  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Płynną czekoladą polewamy ciasto
  • Dekorujemy owocami 

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Możesz udekorować ciasto dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 banany (240 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • Cynamon w proszku (1 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 garść czereśni (80 g)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (140 g)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • Masło klarowane Ghee (50 g)
  • 4 łyżki miodu lipowego (100 g)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 1 garść truskawek (70 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)
  • Wątróbka wieprzowa (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >