fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brownie z batatów i wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e1da841-fd9f-4f19-89aa-1b072dd2102d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brownie z batatów i wątróbki

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
  • Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
  • Dodajemy do miski obrane banany
  • Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
  • Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
  • Wyciśnij sok z cytryny
  • Dodaj kakao i cynamon
  • Zmiksuj blenderem
  • Wyłóż papierem formę do pieczenia
  • Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min

Czekolada:

  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Płynną czekoladą polewamy ciasto
  • Dekorujemy owocami 

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Możesz udekorować ciasto dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 banany (240 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • Cynamon w proszku (1 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 garść czereśni (80 g)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (140 g)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • Masło klarowane Ghee (50 g)
  • 4 łyżki miodu lipowego (100 g)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 1 garść truskawek (70 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)
  • Wątróbka wieprzowa (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy z daktylami

Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…

WIĘCEJ >