fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brownie z batatów i wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e1da841-fd9f-4f19-89aa-1b072dd2102d

Brownie z batatów i wątróbki

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
  • Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
  • Dodajemy do miski obrane banany
  • Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
  • Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
  • Wyciśnij sok z cytryny
  • Dodaj kakao i cynamon
  • Zmiksuj blenderem
  • Wyłóż papierem formę do pieczenia
  • Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min

Czekolada:

  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Płynną czekoladą polewamy ciasto
  • Dekorujemy owocami 

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Możesz udekorować ciasto dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 banany (240 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • Cynamon w proszku (1 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 garść czereśni (80 g)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (140 g)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • Masło klarowane Ghee (50 g)
  • 4 łyżki miodu lipowego (100 g)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 1 garść truskawek (70 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)
  • Wątróbka wieprzowa (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >