fbpx
logo
Szukaj
open close

Brownie z batatów i wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e1da841-fd9f-4f19-89aa-1b072dd2102d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brownie z batatów i wątróbki

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
  • Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
  • Dodajemy do miski obrane banany
  • Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
  • Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
  • Wyciśnij sok z cytryny
  • Dodaj kakao i cynamon
  • Zmiksuj blenderem
  • Wyłóż papierem formę do pieczenia
  • Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min

Czekolada:

  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Płynną czekoladą polewamy ciasto
  • Dekorujemy owocami 

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Batat (690 g)
  • Banan (240 g)
  • Mąka gryczana (140 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Wieprzowina wątroba (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Kakao w proszku (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Soda oczyszczona (10 g)
  • Wanilia – laska (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Czekolada

  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)

Dekoracja

  • Czereśnia (80 g)
  • Truskawka (70 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >