Brownie z batatów i wątróbki
Brownie z batatów i wątróbki
Przygotowanie
Ciasto:
- Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
- Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
- Dodajemy do miski obrane banany
- Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
- Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
- Wyciśnij sok z cytryny
- Dodaj kakao i cynamon
- Zmiksuj blenderem
- Wyłóż papierem formę do pieczenia
- Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min
Czekolada:
- Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
- Dolewamy mleko kokosowe
- Na małym ogniu rozpuszczamy
- Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
- Płynną czekoladą polewamy ciasto
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Batat (690 g)
- Banan (świeży) (240 g)
- Mąka gryczana (140 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Wieprzowina wątróbka (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Kakao w proszku (40 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Soda oczyszczona (10 g)
- Wanilia – laska (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Czekolada
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
Dekoracja
- Czereśnia (świeża) (80 g)
- Truskawka (świeża) (70 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >Pieczona dynia
Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…
WIĘCEJ >