fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brownie z batatów i wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e1da841-fd9f-4f19-89aa-1b072dd2102d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brownie z batatów i wątróbki

Przygotowanie

Ciasto:

  • Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie
  • Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować
  • Dodajemy do miski obrane banany
  • Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj do miski
  • Dodaj sodę, olej kokosowy, wanilię i miód
  • Wyciśnij sok z cytryny
  • Dodaj kakao i cynamon
  • Zmiksuj blenderem
  • Wyłóż papierem formę do pieczenia
  • Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika na 180 st.C na 35 min

Czekolada:

  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Płynną czekoladą polewamy ciasto
  • Dekorujemy owocami 

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Możesz udekorować ciasto dowolnymi owocami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 banany (240 g)
  • 3 bataty (690 g)
  • Cynamon w proszku (1 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 garść czereśni (80 g)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (140 g)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej (50 g)
  • Masło klarowane Ghee (50 g)
  • 4 łyżki miodu lipowego (100 g)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 1 garść truskawek (70 g)
  • ½ laski wanilii (2 g)
  • Wątróbka wieprzowa (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >

Frytki z marchewki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce

WIĘCEJ >