Brownies z żurawinami
Brownies z żurawinami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, a następnie robimy w mieszaninie wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczoną czekoladę
- Składniki lekko mieszamy, po czym dodajemy roztrzepane jaja, żurawinę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 35 minut
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z formy i odkładamy na ok. 15 minut na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
- Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brownie.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Żurawina suszona (100 g)
- Kakao w proszku (50 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina z grzankami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso kroimy w kostkę Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Zupa krem z krewetkami
Kalafior dzielimy na różyczki Cukinię kroimy w kostkę Warzywa przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny oraz tłuszcz i całość…
WIĘCEJ >Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku Rybę zawijamy w folię…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kukurydzą i serem
Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…
WIĘCEJ >