Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Przygotowanie
- Bagietkę kroimy na kromki
- Rozgrzewamy opiekacz
- Wkładamy do opiekacza kromki i opiekamy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie nieopieczoną stronę kromki smarujemy tłuszczem i wkładamy z powrotem do opiekacza na ok. 2-3 minuty
- Kromki nacieramy czosnkiem ze strony posmarowanej tłuszczem i układamy na talerzu
- Pomidory kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy przyprawy (oregano), pozostały tłuszcz i mieszamy
- Mieszankę nakładamy na kromki i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pomidor (510 g)
- Bagietka (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Sól morska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…
WIĘCEJ >Herbatniki imbirowe
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (imbir) Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodajemy syrop, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Dosypujemy mieszankę z mąką i dokładnie mieszamy Z ciasta formujemy kulę, owijamy…
WIĘCEJ >