Budyń jagodowy
Budyń jagodowy
Przygotowanie
- Do blendera wrzucamy jagody, dodajemy żółtka i mąkę, dolewamy 1/3 ilości mleka i całość dokładnie blendujemy
- Do rondla wlewamy pozostałe mleko, dodajemy słodzik i cały czas mieszając rózgą kuchenną, doprowadzamy do wrzenia (na średnim ogniu)
- Zmniejszamy ogień i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy masę jagodową
- Gdy budyń zacznie robić się gęsty – zaczynamy mieszać wolniej
- Budyń doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki po ok. 30 sek.
- Gotowy budyń nalewamy do pucharków i podajemy
- Opcjonalnie możemy udekorować budyń ulubionymi owocami, np. jagodami, jeżynami i/lub bananem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.
Autor
Lista składników
- Mleko krowie (375 ml)
- Jagoda leśna (65 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.