Budyń z papai
Budyń z papai
Przygotowanie
- Papaję kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skóry
- Miąższ z papai kroimy na kawałki i wkładamy do miski
- Do garnka wlewamy 3/4 ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum
- Żółtka wkładamy do miski, dodajemy słodzik i dokładnie ucieramy
- Następnie masę z żółtek przenosimy do blendera, dodajemy miąższ z papai i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera dodajemy do garnka z mlekiem i dokładnie mieszamy
- Pozostałe mleko łączymy z mąką
- Energicznie mieszając zawartość garnka, dolewamy do niego mleko z mąką, zwiększamy ogień i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje
- Gotowy budyń przelewamy do misek i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.
Autor
Lista składników
- Mleko krowie (400 ml)
- Papaja (150 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Mąka ziemniaczana (36 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Masło (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.