fbpx
logo
Szukaj
open close

Budyń waniliowy dla alergika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced0f44c1-cfda-450c-a822-a57675eab96e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Budyń waniliowy dla alergika

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy podgrzewać
  • Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka, po czym przenosimy je do miski
  • Do miski z ziarenkami wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy syrop i ponownie dokładnie mieszamy
  • Mleko w rondlu mieszamy do momentu, aż się nie zagotuję (powinno zgęstnieć)
  • Cały czas mieszając, wlewamy do rondla masę waniliową
  • Budyń mieszamy jeszcze przez ok. 2 minuty, tak aby pozbyć się wszystkich grudek

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Budyń

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu i dokładnie mieszamy Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, (…)

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo-czekoladowy

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy suche składniki i podgrzewamy, cały czas mieszając Dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok. 2 (…)

WIĘCEJ >

Kokosowy budyń z pietruszki

Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dodajemy słodzik, ziarenka (…)

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z owocami

Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i wsypujemy do garnka Następnie dolewamy połowę ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy gotować, cały (…)

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka (…)

WIĘCEJ >