fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Budyń waniliowy z owocami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-13
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Budyń waniliowy z owocami

Przygotowanie

  • Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i wsypujemy do garnka
  • Następnie dolewamy połowę ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy gotować, cały czas mieszając (na małym ogniu)
  • Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtka oraz mąkę i ucieramy
  • Do gorącego mleka, cały czas mieszając wlewamy powstałą masę
  • Kiedy masa zgęstnieję, wyłączamy kuchenkę i jeszcze chwilę mieszamy
  • Budyń przelewamy do misek i posypujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych budyniów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (500 g)
  • Malina (100 g)
  • Prawdziwe masło (40 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
  • Wanilia – laska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Zupa z brokułu z płatkami migdałowymi i kiełkami

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Zapiekanki wegetariańskie

Rozgrzewamy opiekacz Ser kroimy w cienkie plastry Pomidory i papryki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę siekamy Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę w poprzek na pół Kawałki bagietki kładziemy…

WIĘCEJ >