Budyń waniliowy z owocami
Budyń waniliowy z owocami
Przygotowanie
- Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i wsypujemy do garnka
- Następnie dolewamy połowę ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy gotować, cały czas mieszając (na małym ogniu)
- Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtka oraz mąkę i ucieramy
- Do gorącego mleka, cały czas mieszając wlewamy powstałą masę
- Kiedy masa zgęstnieję, wyłączamy kuchenkę i jeszcze chwilę mieszamy
- Budyń przelewamy do misek i posypujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych budyniów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Malina (100 g)
- Masło (40 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Wanilia – laska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Naleśniki z serem i kurczakiem
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Mleko wlewamy do…
WIĘCEJ >