Buraczki z dymką i czosnkiem
Buraczki z dymką i czosnkiem
Przygotowanie
- Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Dymkę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy dymkę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy ocet, dodajemy miód, buraki oraz przyprawy i dusimy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
- Buraki przenosimy do miski i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z burakami.
Autor
Lista składników
- Burak ugotowany (180 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka cesarska
Jaja wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć Następnie wyciągamy jaja z rondla i odkładamy do ostygnięcia Czosnek obieramy i drobno siekamy Do miski…
WIĘCEJ >Ryba po grecku
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >