fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z buraków z rzodkiewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabc52710-7000-4d22-a0f3-46ac4754df50
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z buraków z rzodkiewką

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rzodkiewki kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Buraki obieramy (najlepiej jest w tym celu użyć rękawiczek, aby nie pobrudzić rąk) i kroimy w cienkie plasterki
  • Następnie przenosimy buraki do miski, dodajemy cebulę, rzodkiewki, zieleninę oraz sałaty i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy sosem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatki.

Opcjonalnie możesz do sałatki dodać zielony groszek i posypać ją zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (210 g)
  • Sałata roszponka (150 g)
  • Rukola (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody Następnie wlewamy mleko i mieszamy

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Capresse

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy na przemian na talerzu w okrąg Całość posypujemy posiekaną zieleniną, oliwkami oraz orzechami i skrapiamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >