Sałatka z buraków z rzodkiewką
Sałatka z buraków z rzodkiewką
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rzodkiewki kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Buraki obieramy (najlepiej jest w tym celu użyć rękawiczek, aby nie pobrudzić rąk) i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie przenosimy buraki do miski, dodajemy cebulę, rzodkiewki, zieleninę oraz sałaty i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę polewamy sosem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatki.
Opcjonalnie możesz do sałatki dodać zielony groszek i posypać ją zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Burak (210 g)
- Sałata roszponka (150 g)
- Rukola (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >