Buraki pieczone z miodem
Buraki pieczone z miodem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości)
- Następnie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ostygnięte buraki obieramy ze skóry, kroimy w cząstki i układamy na papier
- W garnku podgrzewamy miód, tak aby stał się płynny, a następnie polewamy nim buraki
- Buraki posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Upieczone buraki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Burak (750 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Estragon suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Siekany tatar z wołowiny
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…
WIĘCEJ >Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Fishburgery
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…
WIĘCEJ >