fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Buraki pieczone z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3f093cf-3b65-432a-b5f8-0429ca6a4bb6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Buraki pieczone z miodem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości)
  • Następnie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ostygnięte buraki obieramy ze skóry, kroimy w cząstki i układamy na papier
  • W garnku podgrzewamy miód, tak aby stał się płynny, a następnie polewamy nim buraki
  • Buraki posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Upieczone buraki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (750 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Fishburgery

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…

WIĘCEJ >