fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Buraki pieczone z miodem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-112
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Buraki pieczone z miodem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości)
  • Następnie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ostygnięte buraki obieramy ze skóry, kroimy w cząstki i układamy na papier
  • W garnku podgrzewamy miód, tak aby stał się płynny, a następnie polewamy nim buraki
  • Buraki posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Upieczone buraki nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (750 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z indyka z szałwią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Połowę zieleniny siekamy i dodajemy do miski z serem Przygotowujemy trzy miski – do…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie…

WIĘCEJ >

Ryżowy pudding truskawkowy z figą

Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę) Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki Pod rondlem zmniejszamy ogień, dodajemy truskawki oraz wanilię i gotujemy przez ok. 35-40 minut,…

WIĘCEJ >

Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier Do otworów w awokado wybijamy jaja i…

WIĘCEJ >