fbpx
logo
Szukaj
open close

Burritos z kurczakiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd26f5ed2-e7f1-4ef6-87bc-96479c558929
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burritos z kurczakiem i awokado

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso rozdrabniamy na kawałki i przenosimy do miski, dodajemy fasolę oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do osobnej miski
  • Dodajemy śmietanę, rozgniatamy widelcem i mieszamy na gładką, jednolitą masę
  • Na każdą tortillę nakładamy mieszankę z kurczakiem, na wierzch kładziemy masę z awokado i zawijamy w rulony
  • Gotowe burritos kładziemy na blachę, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Awokado (140 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab w sojowej marynacie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki…

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >

Krewetki w sosie teriyaki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści) Krewetki wkładamy…

WIĘCEJ >