fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burritos z kurczakiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd26f5ed2-e7f1-4ef6-87bc-96479c558929
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burritos z kurczakiem i awokado

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso rozdrabniamy na kawałki i przenosimy do miski, dodajemy fasolę oraz połowę zieleniny i dokładnie mieszamy
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do osobnej miski
  • Dodajemy śmietanę, rozgniatamy widelcem i mieszamy na gładką, jednolitą masę
  • Na każdą tortillę nakładamy mieszankę z kurczakiem, na wierzch kładziemy masę z awokado i zawijamy w rulony
  • Gotowe burritos kładziemy na blachę, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Awokado (140 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z awokado i rukolą

Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach) i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj) Awokado obieramy…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…

WIĘCEJ >