Carpaccio z przegrzebków z marakują
Carpaccio z przegrzebków z marakują
Przygotowanie
- Przegrzebki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie wkładamy przegrzebki do zamrażarki na ok. 10 minut
- Nad miską kładziemy sitko
- Marakuje kroimy w poprzek na pół i wydrążamy miąższ, który umieszczamy w sitku
- Następnie miąższ przyciskamy wypukłą stronę miski tak, aby wycisnąć z niego jak najwięcej soku
- Chili drobno siekamy
- Limonkę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
- Przegrzebki wyciągamy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki
- Następnie układamy przegrzebki na talerzach
- Do miski wlewamy tłuszcz, sok z marakui i sok z limonki, dodajemy chili oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Przegrzebki polewamy sosem i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz., po czym podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z przegrzebkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Przegrzebki (świeże) (400 g)
- Marakuja (120 g)
- Limonka (70 g)
- Olej z pestek winogron ekologiczny (10 ml)
- Chili (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.